Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kärnfullt och aggressivt med Megadeth

Megadeth

KONSERT · METAL. KB i Malmö 6/6.

Vem är världens bästa metalgitarrist? I sin bok "The 100 greatest metal guitarists" från 2009 argumenterar författaren Joel McIver hyfsat övertygande för att äran ska gå till Mega­deths frontman Dave Mustaine. Dels för att han är så stilbildande – på sistone har Tribulation, Sveriges bästa metalband, nämnt gitarr­solona på Megadeths åttiotals­album som en inspirationskälla – och dels för att han är vansinnigt skicklig. Men den verkliga storheten, menar McIver, ligger i att Mustaine aldrig försöker briljera, utan tillämpar tekniken med smakfull precision.
Vilket är just vad som hörs när trettiofemårs­jubilerande Megadeth spelar för ett knökfullt KB. Även med metalmått mätt är det en gitarr­dominerad konsert, intensivt riffdriven och full av solon, spelade både av bandledaren själv och Kiko Loureiro, den senaste i en lång rad av gitarrkonsulter. Deras handrörelser är scenshowens största behållning; konsert­ljuset och Kikos exceptionellt välformade käk-­ och kindben är bara en bonus.
Gitarrspelet i låtarna, framför allt material från guld­åren 1985-1992, är ofta våldsamt och rastlöst. Genre­namnet thrash metal är verkligen en bokstavlig beskrivning av hur musiken låter. Samtidigt är Mega­deth aldrig i närheten av det Slayer-­kaotiska. Agg­ressionen är kärnfull och effektiv. Låtarna rasar som välplacerade domino­linjer och ger samma tillfredsställelse att betrakta.
Vem är världens bästa metalsångare? Om någon skrev en bok i ämnet skulle Dave Mustaine inte ens nämnas i en fotnot. På äldre skivor är hans röst gäll och bjäbbig, men duger som kontrast till den snygga musiken. Med åren har den blivit mörkare och kraftfullare på skiva, fast live har den fortfarande låtit tunn och skrikig.
På KB överraskar Mustaine genom att inte låta irriterande, utan mest mumlande. Vilken bara är bra, eftersom han uppenbarligen har viktigare saker att säga med gitarren än med munnen. När Kiko Loureiro och basisten David Ellefson ger refräng­stöd i poppiga "She-wolf" blir det tydligt att Megadeth rymmer minst två vokalister som gör jobbet bättre än frontmannen.
Gå till toppen