Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Ni uppmuntrar oss att åka kollektivt och gör löneavdrag när era tåg inte går

När tågen är sena, inställda, trasiga eller av annan anledning oförmögna att transportera mig till mitt arbete i tid, då får jag arbeta in timmarna jag kommit försent, eller än värre – få avdrag på lönen när jag kommit upp i 20 timmars försening, skriver Cornelia Kellner, som arbetar som operationssjuksköterska.Bild: MÃ¥rten Svemark Mårten Svemark
Jag arbetar som operationssjuksköterska i Lund, och pendlar därför fyra-fem dagar i veckan från hemmet i Helsingborg till arbetsplatsen i Lund med tåg. En sträcka på cirka sex mil. Inte särskilt långt. Min arbetsgivare, Region Skåne, uppmuntrar oss anställda att åka kollektivt, tänka på miljön och planera våra resor till och från jobbet med minsta möjliga miljöpåverkan. Under april månad skickades för övrigt en personalenkät ut, med mer eller mindre riktade frågor rörande hur vi som anställda ska ta ännu större ansvar för att färdas i än större utsträckning med de kollektiva färdmedel som står till buds. Tyvärr känner jag mig luttrad efter att dagligen plågats av förseningar till jobbet, från jobbet eller i bägge riktningar, och därför svarade jag att ju mer jag åker, desto mindre vill jag åka framöver.
Men vem i styrande position bryr sig om sådana petitesser? Det viktiga är ju att de anställda svarar ”rätt”, att de vill åka ännu mer tåg! Ännu mer buss! Grönt är skönt och att stå hopklämd på ett stillastående tåg i tjugo minuter utan någon förväntad prognos på att komma igång, det är bara sånt som folk säger eller skyller på. Det händer väl inte på riktigt! Va! Nej, jag antar att det händer extremt sällan när man har tjänstebil och förmåner som vi vanliga dödliga bara kan drömma om.
Under maj månad samlade jag på mig timmar av försening till arbetet – timmar som arbetsgivaren kräver att jag arbetar igen eller betalar av. Min arbetsgivare - Region Skåne - som förutom att förvalta kollektivtrafiken, dessutom driver sjukhuset där jag arbetar. När tågen är sena, inställda, trasiga eller av annan anledning oförmögna att transportera mig till mitt arbete i tid, då får jag som privatperson arbeta in timmarna jag kommit försent, eller än värre – få avdrag på lönen när jag kommit upp i 20 timmars försening – vilket motsvarar flera tusenlappar.
Är det rimligt att förväntas åka hemifrån mitt i natten, bara för att vara helt säker på att komma fram till klockan 07.30 i Lund, när man bor sex mil bort? Jag tycker inte det. Ingen normalt funtad människa tycker det. Men arbetsgivaren tycker det såklart. Som arbetstagare är man i princip livegen och förväntas förmodligen att bryta sig ur det stillastående tåget med yxan som annars endast ska brukas vid force majeure, vinka in en taxi, slänga sig i baksätet och i 160 kilometer i timmen dröna in på jobbet precis när stämpelklockan passerar arbetsdagens start.
För all del, jag kan köpa en bil och smutsa ner miljön bäst jag vill, men det är jag av fullt förståeliga skäl totalt ointresserad av - när det finns tåg och avgångar som matchar. Problemet är att jag och många med mig i nuläget är helt utan rättigheter, och istället tyngda av bisarra skyldigheter gentemot arbetsgivaren när vi får betala dyrt för förseningar som vi inte har något med att göra.
Jag undrar således över följande – och jag förväntar mig svar av ansvariga för personalfrågor och personalpolitik inom Region Skåne:
Ni har redan problem med att rekrytera och behålla vårdpersonal, och särskilt oss specialistutbildade. Vore det inte på sin plats att för en gångs skull behandla oss med lite värdighet och låta oss slippa plikta ekonomiskt för förseningar vi inte själva orsakat när vi åker med regionens egen och ofattbart usla kollektivtrafik?
Finner ni det rimligt att man ska behöva åka hemifrån tre timmar före arbetsdagens start, enbart för att vara helt säkra på att komma fram i tid? Är detta vad som förväntas av oss som arbetstagare? Om allt går som det ska med kollektivtrafiken har jag 50 minuter från hemmets dörr tills jag är ombytt och klar för arbetet i Lund. Om ni förväntar er att jag ska gå hemifrån 04:30 för arbetsstart 07:30, då kan man följaktligen inte arbeta på annan ort i Skåne utan att äga och köra en bil. Miljön tackar er säkert för den skenheliga hållningen.
Jag välkomnar en debatt angående detta ämne.

Cornelia Kellner

Cornelia Kellner är en operationssjuksköterska med samhällsintresse.
Gå till toppen