Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Rekordmånga Vellingeungdomar får sommarjobb i år

I sommar kommer närmare 220 ungdomar att få sommarjobb genom kommunen. Och fler kan det bli.
– Det är rekord för Vellinge. Vi har aldrig kunnat erbjuda såhär många feriepraktik innan, säger enhetschef Besnik Ismajli.

Bild: Bild: Andreas Hillergren Thommy Nyhlén
Liksom förra året har regeringen avsatt en pott på hundra miljoner där kommuner som vill tillsätta fler sommarjobb kan söka extra medel. Nu har Vellinge beviljats pengar som täcker ytterligare 37 så kallade feriepraktikplatser från Arbetsförmedlingen.
– Så nu har vi skrapat ihop ytterligare platser. Vi är uppe i 217 just nu, säger Besnik Ismajli, enhetschef på Arbetscentrum i Vellinge.
Under våren har kommunen fått in mellan 450–500 ansökningar från unga som vill ha jobb. De som kan söka i år ska vara födda mellan 1999 och 2002 och bosatta i Vellinge kommun.
– Vi ser ett ökat intresse från ungdomarna, men också från Arbetsförmedlingen. Det här handlar ju om att synliggöra för unga att man kan söka jobb inom de här branscherna. Det är deras första steg ut på arbetsmarknaden, säger Besnik Ismajli.
Sedan tidigare har Vellinge kommun gått ut med att man kan erbjuda 180 ungdomar sommarjobb. 140 av sommarjobben finns inom äldre- och barnomsorg, vaktmästeri, städ, park, kök och bibliotek. Här finns också de nya platser som nu tillkommer. De övriga 40 tjänsterna är som strandvakt.
Andra nyheter för året är att kommunen har infört tre praktikperioder istället för tidigare två, och att lönen har ökat från 67 till 70 kronor i timmen.
Och det kan fortfarande bli fler platser.
– Jag har just skickat iväg en förfrågan till Arbetsförmedlingen om det finns något tak för hur mycket pengar man kan söka. Vår ambition är att få fram fler platser om det är möjligt. Nu väntar vi på svar.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Fakta

Så fördelas jobben

De fyrtio strandvakterna har som uppgift att bevaka vattnet och bistå badgästerna med service. De väljs ut och tränas av Falsterbonäsets livräddare.

Tjugo av de andra sommarjobbsplatserna fördelas av omsorgsavdelningen.

Återstående platser lottas ut. Ungdomar som aldrig haft feriepraktik innan har förtur, för att det ska bli så rättvist som möjligt. Även de nya platserna som nu tillkommer ska lottas ut.

Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen