Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånskt industrikluster ska driva utvecklingen av elfordonssystem

Industriklustret IUC Syd startar ett elfordonsprojekt i samarbete med partners runt södra Östersjön samt intresserade företag. Syftet med projektet är att sprida kunskap om elfordonssystem och om behovet av att ställa om till förnybara bränslen.

Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Målet är att bygga upp ett nätverk av organisationer och företag som vill driva utvecklingen av elfordonssystem i Sverige, Danmark, Tyskland och Polen. Det treåriga projektet har döpts till Creating automotive renewal (Car) och finansieras till största delen av EU:s interregprogram för södra Östersjön.
Den beviljade budgeten är på totalt 1.950.000 euro, varav cirka 1.550.000 euro kommer från EU. Resterande summa, 400.000 euro, svarar projektets partners för.
De kommande aktiviteterna omfattar nätverksmöten och seminarier. Projektet ska mynna ut i lösningar, finansierings- och betalmodeller för olika typer av organisationer och användarkategorier. Dessutom ska deltagande kommuner och kommunala bolag genomföra olika investeringar i elfordonssystem, exempelvis laddinfrastruktur för privatbilister.
Mats Larsson är projektledare på IUC Syd.Bild: IUC Syd
– I den tekniska utvecklingen kring elfordonssystem finns det en stor grupp framtida köpare som har en viktig roll att driva utvecklingen framåt, men som saknar information om tekniken. I vårt projekt kan vi samla aktörer och skapa paket av tjänster och bygga upp en kunskap hos de företag som vill använda den nya tekniken, säger Mats Larsson, projektledare på IUC Syd, och fortsätter:
– Exempelvis behöver fastighetsägare och bostadsrättsföreningar mer information om marknadens utbud och möjligheter till produktkombinationer för den egna verksamheten.
Hittills har ett 40-tal svenska företag anmält intresse för att delta i projektet. Under arbetets gång räknar IUC Syd med att närmare tusen företag i de medverkande länderna kommer ta del av de kommande aktiviteterna.
– I början blir företagens medlemsavgift i nätverket väldigt låg. Men över tid kommer företagen att få betala en högre avgift för att vi ska kunna finansiera verksamheten, säger Mats Larsson.
I september har projektet sitt första nätverksmöte i Malmö.
Fakta

Partners i projektet Car

Svenska partners: IUC Syd, Rise (Sveriges forskningsinstitut), och Lunds kommun.

Danska partners: Danmarks tekniska universitet (DTU) och Bornholms regionkommune.

Tyska partners: Rostocks hamn och PVA MV i Rostock.

Polska partners: Gdansks tekniska universitet och Szczecins kommun.

Gå till toppen