Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Stopp för äldreboende i Lödde – men kanske bara tillfälligt

Det blev inget beslut om ny detaljplan för ett nytt äldreboende i Lödde. Ärendet stoppades av att flera partier som krävde återremiss. Men planen kan ändå komma att godkännas i september.

Från det planerade äldreboendet ska man ha utsikt över åkrarna och Fridsbogården i Lödde.Bild: Horisont arkitekter
Kommunledningen i Kävlinge har kämpat lite extra för att få fram tillstånd för att uppföra ett nytt privat äldreboende vid Fridsbogården i Lödde.
Först försökte man snabba på detaljplanen i ett så kallat "begränsat förfarande" men det stöp på att det kom in synpunkter.
Läs också Han vill ha äldreboende på sin gård
I måndags eftermiddag var ärendet uppe i ett extra kommunstyrelsemöte, för att hinna komma med på sista kommunfullmäktigemötet innan sommaren. Det fungerade inte heller. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade emot förslaget och det skickades tillbaka.
– Det irriterar mig att det ska gå så snabbt. Jag vill att det ska gå rätt till, säger Catrin Tufvesson (S).
"Vi förväntar oss svar på våra frågor" säger Catrin Tufvesson (S), oppositionsråd Kävlinge.Bild: Hussein El-alawi
Kommunledningen har kämpat i motvind av två anledningen: dels placeringen – på bästa åkermark i utkanten av orten– dels för att det handlar om ett privat äldreboende.
– När det läggs på den bästa åkermark den här planeten kan uppbringa känns det mycket tveksamt om vi som kommun gör rätt bedömning att låta bygga detta, invänder Lars Lundström (MP).
Protesterna berodde även på att politikerna vänder sig emot att kommuninnevånarna, och inte exploatören, ska betala framdragningen av vatten och avlopp.
– Jag förväntar mig att Pia Almström kommer att svara på varför på nästa möte, säger Lars Lundström.
Socialdemokraterna är ense med Miljöpartiet om de invändningarna och vill dessutom hellre satsa på den kommunala verksamheten:
– Vi ser hellre en utveckling vid Norrehed, att man bygger på höjden där, det är dessutom ett bättre läge, säger Catrin Tufvesson (S).
Kommunalrådet Pia Almströms missnöje över vändningen på måndagens fullmäktigemöte är uppenbar:
– Det är bara ett sätt att försena processen, med en minoritetsåterremittering, säger hon.
Pia Almström (M) menar att det enbart handlar om en fördröjning av beslutet.Bild: Ingemar D Kristiansen
Som det ser ut nu är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och även Centerpartiet emot vårdboende på denna plats. Det räcker inte för att stoppa förslaget.
Nästa möte äger rum efter valet, den 24 september, men Pia Almström är inte orolig. Nuvarande fullmäktigegrupp sitter kvar oktober ut och innan dess kommer planen att antas menar hon.
– Det här är ett boende som verkligen behövs, vi har alldeles för långa köer. Vi hyr en hel avdelning av Attendo i Lund, säger hon.
När det gäller placeringen tillbakavisar hon kritiken:
– Det finns inget alternativ att placera det på. Det här är inte långt ut och det är jättesvårt att hitta lämplig mark, säger Pia Almström.
Läs också Inget snabbspår för nytt äldreboende i Löddeköpinge
Det är Stockholmsbaserade fastighetsföretaget Drevviken som vill bygga äldreboendet intill Fridsbogården.
– Det kommer att ligga vackert beläget i utkanten av Lödde, i anslutning till odlingslandskapet, och förse de äldre i Lödde med nya, moderna äldrebostäder, säger Mårten Reveny som är projektansvarig på Drevviken.
Själva boendet är tänkt drivas av privata omsorgsföretaget Vardaga.
Pia Almström räknar med att detaljplanen trots allt blir godkänd i september, i så fall kan det bli inflyttning 2020 eller 2021.
Gå till toppen