Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Första utställningen stort steg mot drömmen om att bli konstnär

Ett antal ungdomar i åldrarna 5-23 år tar chansen att ställa ut konst på Galleri Kvis i Svedala. För Julia Berntsson är det första gången. Hon är nervös.

Julia Berntsson tar ett steg på vägen mot att förverkliga sin dröm att bli konstnär genom att debutera som utställare på Galleri Kvis i Svedala.Bild: Mats Amnell
I Gallerilokalen på Grönegatan i Svedala är allt klart för lördagens vernissage. På väggarna hänger målningar på rad. Ett par skulpturer finns också med när galleriföreningens sekreterare Margaretha Persson visar runt.
Vi pratar om utställningen och om behållningen med att se på konst.
– Varför man ska komma hit? För att uppleva vad unga människor gör, hur de tänker och hur de ser på världen. Att gå på galleri ger inspiration och glädjen att se vad andra kan åstadkomma, säger hon.
Margaretha Persson och de andra i föreningen Konstens vänner i Svedala släpper kommande vecka in ett antal unga skapare i sitt galleri. Skulpturen på bilden heter Stenkungaslottet och har gjorts av Carl Reenberg Hansen 8 år. Lillebror Douglas Reenberg Hansen, 5 år, har gjort målningarna i bakgrunden.Bild: Mats Amnell
På sin hemsida slår föreningen fast att ungdomen är framtiden. Därför har man bjudit in alla unga skapare som vill att ställa ut sina alster under en dryg vecka. Nio har nappat.
En av dem är fjortonåriga Julia Berntsson från Bara. Hon bidrar med ett antal bilder av fantasy-inspirerade kvinnofigurer.
– När jag var yngre läste jag mycket fantasylitteratur. Det är nog därifrån mycket av min inspiration kommer, säger hon.
En av Julia Berntssons målningar som nu visas på Galleri Kvis Svedala.Bild: Mats Amnell
Julia Berntsson drömmer om att bli konstnär eller att hitta något annat närliggande jobb. Kanske som speldesigner eller utformare av bildannonser på nätet.
Hon lägger mycket tid på att måla och utveckla sitt skapande. Ibland växer bilderna fram för fri hand på pappret. Men ofta prövar hon sig fram genom förberedande skísser, eller använder bilder från nätet och foton som hon tagit på sig själv som förlaga. Allt för att få fram de exakta formerna och proportionerna.
– Jag har hållit på ända sedan jag var liten. Först med att pyssla och klippa och klistra, senare genom att rita och måla. Jag kan inte föreställa mig ett liv utan konsten, säger Julia Berntsson.
Ebba Hassgård, 15 år från Östra Grevie har funderat på återvinning och skapat en klänning av papper. Ebba ställer även ut ett antal dikter, film, broderi och målningar.Bild: Mats Amnell
När utställningen öppnar blir det första gången hon ställer ut något av sina alster. Tidigare har självförtroendet inte räckt. Men när hon för en tid sedan gick på en utställning där hennes morbror – som också är konstnär – deltog med tillsammans med andra utställare väcktes insikten om att det hon skapar duger.
– Jag är ungefär lika bra som en del av dem som deltog där. Så jag tänkte att om de kan visa upp sig så kan jag, säger hon.
Julia Berntsson kommer att vara på plats i galleriet under hela lördagens vernissage. Det känns pirrigt när hon tänker på det.
– Inte för vad andra ska tycka. Jag brukar lägga ut bilder i sociala medier och är van att visa det jag gör. Det är nog mer för att vara där och svara på frågor och prata om mina bilder.
– Jag har prissatt mina målningar om någon vill köpa. Men jag ska nog inte ha för höga förväntningar. Hittills har jag aldrig sålt något utom till farmor, säger Julia Berntsson.
Om intresserade köpare dyker upp kan kan upplevelsen bli blandning av stolthet och vemod. Julia Berntsson har lagt ned både arbete och kärlek i skapande.
– Jag vet inte hur jag ska kunna lämna dem i från mig. Mina målningar är som mina bebisar, säger hon.
Veronica Lehrberg, 23 år, från Gamla Minnesberg ställer ut ett flertal målningar.Bild: Mats Amnell
Fakta

Ung konst visas till 17 juni

Nio utställare deltar Galleri Kvis samlingsutställning för personer under 25 år.

Utställningen Ung konst är öppen lördagar och söndagar den 9–17 juni klockan 11-15.

På öppningsdagen är det vernissage på Galleri Kvis i Svedala.

De som ställer ut är Julia Berntsson, Livia Pettersson, Veronica Lehrberg, EvelinaKronqvist, Leen Alnejres, Mohammad Alnejres, Ebba Hassgård och Carl och Douglas Reenberg Hansen.

Gå till toppen