Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Kärleken temat på prinsessan Adriennes dop

Kungahusets yngsta prinsessa, Adrienne Josephine Alice, har nu döpts i Drottningholms slottskyrka. Huvudpersonen sov sig igenom större delen av ceremonin där ärkebiskop Antje Jackelén talade om kärleken.

Prinsessan Madeleine, prinsessan Adrienne och kung Carl Gustaf under dopgudstjänsten i Drottningholms slottskyrka.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Några minuter före utsatt tid tystnar sorlet i Drottningholms slottskyrka. Och så hörs genom kyrkporten ett omisskännligt ljud som sprider leenden bland många av de gäster som inväntar kungafamiljens entré: Ett mycket litet barns gråt.
Oklart dock vilket. Den kungliga familjen har gjort sitt för att uppfylla jorden och när prins Carl Philip tillsammans med prinsessan Sofia, som den förste av kungligheterna träder in i kyrkan, bär han lille prins Gabriel på armen. Dagens huvudperson, snart tre månader gamla prinsessan Adrienne, bärs in av sin mamma, prinsessan Madeleine.
Den lilla sover och prinsessan Madeleine ler. Hon bär en ljus klänning smyckad med broderade blommor och en blomsterkrans i håret, en somrig dräkt som matchar de blomsterarrangemang som pryder altaret: eklöv på gren, rosa pioner och dito lupiner.
Adriennes pappa, herr Christopher O'Neill, leder en bön. Faddrar välsignar den sovande lilla. Barn sjunger. Vuxna sjunger. Harpa spelas. Vatten hälls i dopfunten. Bön, på nytt, och efter 25 minuter är det så dags för händelsen:
Kungahusets minsta prinsessa Adrienne Josephine Alice döps.
Hon är vaken nu och leker med ärkebiskopens guldbrodyr. Om ärkebiskop Antje Jackelén hade ett tema för dopceremonin var det kärlek och hon tar nu chansen att gratulera Adriennes föräldrar på bröllopsdagen.
– Den 8 juni är i er familj en särskild dag att fira kärleken, säger ärkebiskopen.
Möjligen har den lilla prinsessan tröttnat på liturgin för hon börjar gråta och blir inte stilla förrän prinsessan Madeleine åter bär henne på armen. Litet återstår ännu. Prinsessan Adrienne får serafimerorden av morfar kungen och utanför kyrkan skjuts salut.
Fakta

Kungliga dop under 2000-talet

22 maj 2012: Kronprinsessan Victorias och prins Daniels första barn, prinsessan Estelle, döps i Slottskyrkan i Stockholm.

8 juni 2014: Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills dotter, prinsessan Leonore, döps i Drottningholms slottskyrka.

11 oktober 2015: Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills son, prins Nicolas, döps i Drottningholms slottskyrka.

27 maj 2016: Kronprinsessan Victorias och prins Daniels son, prins Oscar, döps i Slottskyrkan.

9 september 2016: Prins Carl Philips och prinsessan Sofias son, prins Alexander, döps i Drottningsholms slottskyrka.

1 december 2017: Prins Carl Philips och prinsessan Sofias son, prins Gabriel, döps i Drottningholms slottskyrka.

Gå till toppen