Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Kingsley Sarfo döms till två år och åtta månaders fängelse

MFF-spelaren Kingsley Sarfo döms till två år och åtta månaders fängelse för två fall av våldtäkt mot barn mot en 14-årig flicka. I straffet ingår tio års utvisning.

Kingsley Sarfo på väg in i rättssalen. Han har under hela rättsprocessen nekat till brott.Bild: Hussein El-alawi
Den omfattande bevisningen i det uppmärksammade rättsfallet bygger framförallt på kontakter på sociala medier mellan flickan och Kingsley Sarfo. Deras första kontakt togs den 26 augusti 2016, när flickan nyligen fyllt 14.
Flickan skrev hur gammal hon var, och kallade Kingsley Sarfo för ”daddy” i flera av konversationerna och skämtade om att han var så mycket äldre. MFF-spelaren var 21 år vid tillfället.
En dryg vecka senare skedde det första sexmötet i smyg – MFF-spelaren uppmanade flickan att låtsas att hon inte kände honom om de sprang på hans kompisar.
Kingsley Sarfo reste ner till Malmö från Uppsala där han vid tillfället bodde eftersom han spelade för Sirius.
Efter träffen skrev flickan till Sarfo att hon inte ville ha sex med honom igen. De fortsatte emellertid ha kontakt – och tio månader senare, den 1 juni 2017, träffades de åter.
Flickan filmade dem på en busshållplats utanför Folkets park, ett klipp som ingått i bevisningen eftersom Sarfo nekar till att mötet ens ägt rum.
Enligt flickan tjatade Sarfo på henne om att ha sex, men att hon inte ville.
När hon behövde kissa följde han med henne in på handikapptoaletten utanför Far i hatten i Folkets park – och låste dörren.
– Situationen var otrevlig och jag ville inte ha sex, uppger flickan i förhör.
Samtidigt som hon låg på mage på toagolvet hörde hon hur någon bankade på dörren. När de gick ut kom en vakt fram och meddelade att två personer inte får gå in på toaletten samtidigt.
Kingsley Sarfo uppmanade då flickan att säga att hon var hans syster, hävdar hon.
Några veckor senare upptäckte flickan att hon var gravid – och berättade för sin mamma och pojkvän att Kingsley Sarfo var den som gjort henne med barn. Hon kontaktade även MFF-spelaren och berättade detta.
Den 18 juli gick flickan och hennes mamma till polisen och gjorde en anmälan.
Tingsrätten menar att flickan gjort ett trovärdigt och återhållsamt intryck under förhandlingen.
Kingsley Sarfo erkänner att han haft sex med flickan tre gånger – men vid helt andra tillfällen, att det skett frivilligt och att han trott att flickan var äldre.
Sarfo hävdar att andra personer har tillgång till hans konton på sociala medier, och att dessa legat bakom flera av konversationerna med flickan.
Men tingsrätten menar att konversationerna ofta inleds på samma sätt och på ett logiskt sätt följer varandra. Dialogerna återspeglar dessutom vad Sarfo gjorde vid dessa tidpunkter.
Domstolen anser det osannolikt att någon annan än Kingsley Sarfo chattat med flickan.
Kingsley Sarfos har genom sin försvarare Mikael Sundman tryckt på att flickan egentligen är två år äldre och blivit felregistrerad när hon invandrade till Sverige för en handfull år sedan.
Flickan ska dessutom själv ha uppgivit för flera personer på sociala medier att hon var 16 eller 17 år.
Tingsrätten menar dock att det inte finns några skäl att betvivla flickans ålder, båda hennes föräldrar har vidimerat den inför rätten och hennes födelsebevis har inhämtats.
Flickan medger att hon vid något tillfälle överdrivit sin ålder för främmande personer på nätet – men tingsrätten menar att det avgörande är att hon flera gånger skrivit till Kingsley Sarfo att hon är 14 år.
I bevisningen ingår även internet-kontakter som Sarfo haft med två olika tolvåriga flickor, där Sarfo ställer frågor om sex, vilket visar att han inte är främmande för att ha kontakt med minderåriga, enligt tingsrätten.
Därför anses Kingsley Sarfo ha varit fullt medveten om åldern på flickan som åtalet gäller.
Tingsrätten bedömer båda gärningarna som våldtäkt mot barn. Hade åldersskillnaden mellan dem varit mindre och om Sarfo inte varit så drivande i att ha sex skulle det kunnat klassas som det lindrigare brottet sexuellt utnyttjande av barn.
Men domstolen anser det uteslutet i detta fall.
– Det är fråga om en vuxen man som tagit kontakt med en flicka som nyligen fyllt 14 år och en vecka senare stämt träff med henne i syfte att ha sex. Under sådana förhållanden kan inte brottet anses som mindre allvarligt, säger rådmannen Sara Skouras om den första våldtäkten.
Om det andra våldtäktsfallet uppger Sara Skouras:
– Mannen har följt efter målsäganden in på toaletten och utnyttjat att hon befunnit sig i en trängd situation. Då spelar det ingen roll för rubriceringen att hon varit nära 15-års gränsen, säger Sara Skouras.
Tingsrätten menar att straffvärdet för de båda våldtäkterna är tre års fängelse. Eftersom Sarfo kan antas bli avskedad från MFF eller få svårt att på annat sätt fortsätta sin fotbollskarriär sätts inlåsningstiden ned till två år och åtta månaders fängelse.
I straffet ingår tio års utvisning där Sarfo förbjuds att sätta sin fot på svensk mark.
Tingsrätten skriver i domen att Sarfo som kom till Sverige år 2013 varken har barn eller släkt i landet. Hans starkaste anknytning till Sverige är hans kontrakt med MFF och hans sambo.
Tingsrätten utgår från att avtalet med MFF upphör, och att förutsättningarna för hans tillfälliga uppehållstillstånd därmed försvinner.
Sarfos sambo uppgav dessutom inför rätten att hon kommer att flytta med Sarfo om han får kontrakt utomlands eftersom hon gärna vill ut och se världen. Därmed anses inte deras relation vara ett skäl som talar mot utvisning.
Förutom fängelse och utvisning döms Sarfo att betala 150 000 kronor i skadestånd till flickan.
Ytterligare en man var åtalad inom ramen för samma rättsfall, en 23-åring som var ihop med flickan under våren 2017. Han stod inför rätta för sexuellt utnyttjande av barn – men friades eftersom han likt Sarfo uppgivit att han trott att flickan var äldre.
Gällande pojkvännen finns ingen stödbevisning för att han känt till hennes ålder, exempelvis i form av chattkonversationer som i Sarfo-fallet.
Domen kan överklagas fram till den 29 juni. Försvarsadvokaten Mikael Sundman låter meddela att han tänker driva fallet till hovrätten.
Gå till toppen