Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Populär park på Norra Fäladen räddas tills vidare – stopp för bostäder

Ett smart byte skulle ge kommunen bostäder åt nyanlända och ett fastighetsbolag möjlighet att bygga bostäder åt unga vuxna. Nu har modellen fallit, vilket kan innebära att den gröna vallen på Klosterängsvägen inte bebyggs. En mängd grannar har protesterat mot byggplanerna.

Flera boende på östra Norra Fäladen har protesterat mot planerna på att bygga bostäder längs parkmarken vid Klosterängsvägen. Det gröna rekreativa området fungerar även som bullervall.Bild: Ingemar D Kristiansen
Förra våren ville Bolaget Bera Holding AB bygga bostäder vid Klosterängsvägen åt så kallade ”young professionals” – unga vuxna som slutat studera. Det gröna parkområdet på östra Norra Fäladen kantas redan av flera studentbostadskvarter.
I utbyte mot att få bygga skulle bolaget erbjuda kommunen bostäder för nyanlända i sitt befintliga bestånd.
Tekniska nämnden var först positiv och ville att stadsbyggnadskontoret skulle undersöka saken. Liberalerna var dock skeptiska till att störa det gröna lek- och strövområdet.
När det blev klart att en ny detaljplan för området skulle tas fram protesterade många grannar. Vallen som täcks av buskage utnyttjas bland annat som pulkabacke på vintern och som picknickplats på sommaren.
Läs mer: Nya studentbostäder planeras på Norra Fäladen
I veckan skulle tekniska nämnden skriva avtal med bolaget om marken. Men denna gång var partierna så gott som överens om att säga nej.
– När vi gav planuppdraget var det en del av bytesmodellen där vi skulle kunna få bostäder till nyanlända. Men de bostäder som erbjöds var för små för kommunens nuvarande behov. Därav har det starka argument som gjorde att vi kunde acceptera att bygga på en grönyta fallit, säger tekniska nämndens ordförande Emma Berginger (MP).
Miljöpartiet, Vänsterpartiet och samtliga allianspartier sa nej till att skriva under avtalet.
Hur mycket intryck har ni tagit av alla grannprotester?
– Vi lyssnar på vad närboende säger. Om man går vidare med planarbetet kommer det att bli en dialog om vad som ska byggas, säger Emma Berginger.
Miljöpartiet vill dock försöka dra tillbaka den begärda planändringen.
Cecilia Barnes (L), som lämnade in reservationen mot att bygga för ett år sedan, är glad över att övriga allianspartierna valde samma linje nu.
– Jag kan inte se hur man skulle kunna bevara en rejäl parkmark med grönt stråk för hela östra Norra Fäladen med den här bebyggelsen. Vi vill ha kvar den gröna korridoren som går uppe på vallen, säger Cecilia Barnes.
Gå till toppen