Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånska investeringsrekordet gagnade få kvinnor

Endast 4 av de 65 investeringarna i nya skånska teknikbolag som gjordes under 2017 hamnade i bolag med en kvinna bland grundarna.

Magdalena Gräff är företagare och investerare, bland annat i gruppen Queen invest.
Nyligen berättade 8till5 om det skånska investeringsrekordet. Enligt en rapport från The nordic web investerades 1,57 miljarder kronor i nya skånska teknikbolag under 2017. Dessa fördelades på 65 investeringar.
I rapporten fanns inget genusperspektiv, men The nordic web har tittat på vilka som har grundat de bolag som investerare har valt att satsa på. 4 av de 65 investeringarna har hittat sin väg till bolag som är grundade av en kvinna eller har en kvinna i gruppen som har startat företaget. 6 procent alltså.
När Dagens industri gjorde motsvarande undersökning av 569 investeringar i 435 svenska techbolag under 2017 visade statistiken att 17 procent av investeringarna gick till blandade grundargrupper och bolag med endast kvinnor bland grundarna.
I Queen invest har åtta skånska kvinnliga investerare gått samman. De har investerat i tre bolag, ett med en manlig grundare, ett med en kvinnlig grundare och ett som är grundat av en man och en kvinna tillsammans.
Magdalena Gräff driver två företag, investerar på egen hand och är en del av Queen invest. Hon blir beklämd av statistiken.
– Det är otroligt tråkigt att det är så ojämnt. Det finns ju en överrepresentation av män i teknikbolag men jag tycker att man allt oftare ser kvinnliga grundare även i denna sektor.
Varför tror du att bolagen med manliga grundare dominerar?
– Man investerar i det man förstår, i branscher man kan och i bolag som man kan identifiera sig med. Man investerar också mycket i entreprenörerna, det ska klicka mellan en. Man kommer ju att arbetat tajt tillsammans för företagets bästa. Därför investerar män i män. Kvinnor som grundar teknikbolag riktar sig ofta till en annan målgrupp än den traditionella i branschen, och målgruppen ska man ju också kunna som investerare.
Vad krävs för att detta ska ändras?
– Ibland måste man dra en sak till sin spets för att komma vidare. I Queen invest är vi endast kvinnor. Men jag tror egentligen på blandade investeringsteam. Med mer mångfald så skulle man automatiskt få fler olika typer av kontakter och därmed titta på olika bolag. Jag tror också på initiativ som Rising tide som är en kombination av utbildning och investering. Vi som investerare måste så klart också ta ansvar.
Hur väljer ni bolag i Queen invest?
– Vi har en lista på kriterier men på den finns inget om olika branscher eller om genusperspektiv. Det blev både män och kvinnor bland grundarna när vi valde bolag som ville ha oss som investerare och som vi kände att vi kunde hjälpa.
Kan man som entreprenör som söker kapital påverka själv?
– Ja, man måste agera och våga satsa på att växa och bli stor. Om vi är fler kvinnliga grundare som tar in kapital och växer oss stora så blir vi också fler som syns och kan inspirera.
Gå till toppen