Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Ta på läppstift och ta ingen skit”

Agnes Wold, Kronprinsessan Victoria och Maud Olofsson har fått utmärkelsen. Förra året gick den till Yallatrappans Christina Merker-Siesjö. I år sällar sig ytterligare en skåning till den tunga raden av svenskor. Alexandra von Schwerin är årets svenska yrkeskvinna.

Alexandra von Schwerin bor på Skarhults gods utanför Eslöv. Hon entreprenör och verkar i flera branscher, bland dem jordbruk, vindkraft och kultur.Bild: Jenny Leyman
Det är förbundet Business and Professional Women Sweden, BPW Sweden, som sedan 1981 har delat ut utmärkelsen. Den som prisas ska ha påverkat utvecklingen inom sitt yrkesområde och vara en förebild för andra kvinnor.
Förbundet skriver att ”Alexandra von Schwerin är slottsfrun som tagit en tydlig plats i samhällsdebatten och lyfter fram starka kvinnliga förebilder som funnits med i generationer.”
Som yrkeskvinna drivs Alexandra von Schwerin själv av lust.
– Jag har studsat upp ur sängen de senaste sex åren. Det som känns lätt är rätt. Att jobba med att ändra något som jag uppfattar som orättvist är fantastiskt. Och det engagerar så många andra. Både äldre och yngre som tar del av ”Den dolda kvinnomakten” i bok eller utställning säger ”äntligen”.
Bild: bild: Malin Lauterbach/Skarhult slott
Alexandra von Schwerin är journalist, utställningsintendent och projektledare entreprenör i vindkraftsbranschen. Hon har grävt fram historien om kvinnorna på Skarhults slott i det material som fanns i slottets vindsarkiv. Tidigare berättades endast männens historia, men bit för bit framträdde en historia om kvinnor.
– Det är med glädje vi tilldelar Alexandra detta pris. Hon är en stark profil och förebild för många kvinnor. Och inte minst de yngre, som hon vill ska förstå att kvinnor alltid har haft makt, kommenterar Ulrica Franzen, vice ordförande, BPW Sweden.
Hon har inget emot rollen som förebild och har själv tv-profilen Grynet som sin ledstjärna.
– Jag säger som hon: ta ingen skit! Skaffa kunskap och ekonomisk självständighet. Ta på läppstift och ligg inte runt.
Framöver planerar hon att vara lite ledig och i övrigt ska hon fortsätta att vara en nagel i ögat.
– En sak som gör mig förbannad nu är att det tar så lång tid att skriva om barnens läroböcker så att kvinnorna också är med. Jag funderar också på att skriva om min mormor och mormors mor på temat mansslukerskor.
Fakta

Alexandra von Schwerins karriärtips till unga kvinnor

1. Ring högsta hönset i det företag eller den organisation du vill jobba i. I Sverige är makthavare mycket lättillgängliga och imponeras av mod. Säg ja till allt från praktikplats till vikariat. Viktigast är att du får in en fot.

2. Välj ett jobb som du brinner för, inte det som är inne eller mode eller det du tjänar mest på. Du blir bäst på det du tycker är riktigt kul.

3. Utnyttja din kvinnlighet. Jag får ofta frågan om jag ”utnyttjar min kvinnlighet”. Idiotisk fråga. Det är klart jag gör. Vi besitter ju en palett av kompetenser. Varför inte använda alla? Men ligg inte!

4. Skaffa hjälp hemma. Du kan inte sitta i en bolagsstyrelse/ledningsgrupp och samtidigt vabba, läxförhöra, gå på skolavslutning. Då går du in i väggen. Och du måste välja. Ett barn, max två och superkarriär. Inte tre barn och superkarriär. Lägg inte pengar på fluffiga semestrar, lägg dem på hjälp.

5. Skaffa dig ett fuck off-cv. Jag är många gånger den enda kvinnan i mötesrummet (jordbruks- och energibransch) och när jag var yngre bemöttes jag av tystnad när jag klev in i rummet eller ”ojoj, en kvinna!” eller frågan ”och vad kan du bidra med?”. Då är det bra att drämma till med en utbildning eller två som ingen av gubbarna i rummet har kommit i närheten av. Det ger dig också en stärkt ryggradsmuskulatur. Skaffa dig också jobberfarenhet från företag med mycket starka varumärken som alla kan relatera till. Idag skulle jag vilja praktisera på Tesla, Facebook, Årstiderna och kanske något departement.

6. Var alltid väl förberedd. Se prydlig ut. Glöm inte läppstiftet. There is no second chance for a first impression.

7. Du kan bli vad du vill. Manegen är krattad för Sveriges kvinnor. Det är bara att kavla upp ärmarna!

Gå till toppen