Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Vestberg får chans till revansch på Verizon

Två år efter att han sparkats från vd-posten på Ericsson får 52-åringen Hans Vestberg nu samma uppdrag av den amerikanska mobiljätten Verizon Communications. – Ett av de mest intressanta jobb som en svensk kan få, säger analytikern Daniel Djurberg.

Hans Vestberg har utsetts till ny koncernchef på den amerikanska mobiljätten Verizon. Arkivbild.Bild: Marko Säävälä/TT
Vestberg rekryterades av Verizon för drygt ett år sedan. Han har sedan dess arbetat som teknikchef på mobiloperatören. Han ska enligt ett pressmeddelande från Verizon ersätta avgående Lowell McAdam den 1 augusti i år.
– Jag gläds med honom. Det är en av de mest spännande posterna som man kan ha i telekomindustrin och ett av de mest intressanta jobb som en svensk kan lyckas få, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, till TT.
Vestberg fick efter sex år på posten sparken som Ericssonchef sommaren 2016, sedan den svenska telekomtillverkarens styrelse blivit missnöjd med hur han hanterade kraftiga bakslag i försäljningen och lönsamheten för Ericsson.
– Hans track record från Ericsson var blandat kan man ju säga, det är en av de saker som gör mig förvånad över det här beskedet, säger Djurberg och fortsätter:
– Det andra är att han varit på Verizon ganska kort tid som ansvarig för deras nät och för det tredje är det förvånande att de väljer en svensk till jobbet.
På Verizon har Vestberg ansvarat för utveckling av Verizons fibernät, 4G-nät och 5G-tjänster.
– Han måste uppenbarligen ha gjort ett bra jobb, det är imponerande. Erfarenheten från Ericsson är till gagn för honom så klart. På Verizon är det mycket som sker just nu som handlar om att anpassa sig till 5G och då är det kanske bra att ha en vd som har koll på tekniksidan. Men detta är ändå en överraskning, säger Daniel Djurberg.
Vestberg skriver i en kommentar att han är ödmjukt tacksam för att ha utsetts till Verizonchef i ett spännande och dynamiskt skede för bolaget och mobilindustrin.
"Vi upplever banbrytande förändringar i hur användare interagerar i den digitala världen, och vi rusar framåt för att hålla oss kvar i framkant av tekniken, anslutningsbarheten och mobiliteten", skriver han vidare.
Den 64-årige företrädaren McAdam har lett Verizon under sju års tid, under vilka Verizon-aktien ökat med 35 procent i värde. McAdam kommer fram till årsskiftet att vara arbetande styrelseordförande för Verizon.
Fakta

Hans Vestberg

Hudiksvallsonen Hans Vestberg, 53 senare i juni, var vd på svenska telekomjätten Ericsson mellan åren 2010 och 2016. Han fick sparken från telekomjätten efter flera år med klena resultat. Han var parallellt ordförande för Svenska Handbollförbundet och tills nyligen ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté.

Fakta

Svenskar med utländska toppjobb

Exempel på några andra svenskar med topposter i utlandet, tidigare eller nuvarande:

Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande för brittiska oljeföretaget BP.

Stefan Larsson, fram till 2017 vd för modejätten Ralph Lauren.

Karin Forseke, tidigare bland annat styrelseordförande för brittiska finansbolaget Alliance Trust och vice ordförande för brittiska finansinspektionen och chef för optionsbörsen i London, Liffe.

Percy Barnevik, vd för ABB, 1988–1996, och därefter styrelseordförande för samma koncern innan pensionsskandalen briserade som tvingade honom att avgå 2001.

Lars Olofsson, vd för en av Europas största butikskedjor, Carrefour, mellan åren 2009 och 2012.

Inge Thulin, fram till nu vd för amerikanska storföretaget 3M, för att i sommar i stället bli styrelseordförande.

Fakta

Verizon

Den New York-baserade mobiljätten Verizon Communications är en av världens största aktörer på telekommarknaden, med nästan 155 000 anställda. I fjol uppgick koncernens omsättning till 126 miljarder dollar (cirka 1 100 miljarder kronor), vilket genererade en nettovinst på drygt 30 miljarder dollar.

Verizon, störst när det gäller mobilabonnemang i USA, gick under årets första kvartal bättre än väntat med en nettovinst på 4,5 miljarder och en omsättning på nästan 32 miljarder dollar.

I samband med kvartalsrapporten sade bolagsledningen att man för närvarande inte fokuserar på att, som många konkurrenter gör, köpa medieproducenter eller tv-bolag efter det att bolaget dragit sig ur en budstrid om Twenty-First Century Fox-tillgångar.

Källa: Verizon, Reuters

Gå till toppen