Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andreas Ekström: Så driver det fria gymnasiesöket på segregationen

Hela Skåne är på väg att bygga sig ett jätteproblem med dagens system.

Andreas Ekström, reporter på Sydsvenskan.Bild: Ingemar D Kristiansen
I veckan som kommer får ledande politiker i Lund ett brev.
Det handlar om den ohållbara situationen för stadens gymnasieskolor.
I dag är det så populärt att plugga i Lund att många gärna vill börja med det redan när de är sexton. Hårda fakta: sextio procent av de 5 600 gymnasieeleverna i Lund kommer från andra kommuner.
Det gör att barn från Lund som inte har lyckats få tillräckliga betyg alltså behöver pendla ut från sin hemstad för att de inte får plats i den.
Det kan aldrig ha varit meningen.
Det är illa nog att skillnaden i kvalitet – upplevd skillnad eller riktig skillnad spelar nog rätt liten roll – leder till att klyftan mellan de starkaste och de svagaste ökar i hela Skåne. Men om man dessutom betonar den skillnaden inom staden, då får man andra problem.
Tro mig: det är bara en tidsfråga innan Lunds högstadieskolor (friskolorna först förstås, det är nästan alltid friskolorna som sätter ”glädjebetyg”) kommer att falla för trycket från en stark föräldraopinion och utdela högre betyg än vad en del elever egentligen har förtjänat.
Brevet till politikerna har skrivits av engagerade föräldrar, som dels har tagit reda på fakta om söktrycket framöver, dels tittat på utbyggnadsplanerna för att försöka förstå om de är tillräckliga.
Det ser inte bra ut. Elever som har betyg i höjd med riksgenomsnittet kommer i dag inte in på någon av de universitetsförberedande gymnasieutbildningarna. Redan i höst saknas ett par hundra platser, och den siffran förväntas stiga nästa år. Om tio år tror man att det kommer att behövas ytterligare 1 300 platser, vilket vi inte i dagsläget är i närheten av att skapa. Det nya Hedda Andersson-gymnasiet får plats med ungefär hälften av det.
Så vad göra? Tja, det finns ett avtal om att man ska få söka fritt i regionen, och det kan inte Lunds kommun ensidigt förändra. Detta är en större fråga. Lösningen är förstås att bygga bättre gymnasieskolor i mindre kommuner. Annars kommer varenda studiemotiverad tonåring lämna landsbygden redan i tonåren för att aldrig mer återvända. Det blir en absolut katastrof för småorter som har levt på traditionell industri, men inte kan göra det längre. Vi får en utarmad glesbygd bara någon halvtimme från en av landets mest expansiva regioner.
Det kan heller aldrig ha varit meningen.
Så för all del: lägg kraft på att bygga den nya gymnasieskolan, rekrytera bra lärare, satsa på de unga. Men lyft frågan, Lunds politiker, med era kolleger i resten av Skåne. Annars bygger ni för segregation.
Gå till toppen