Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Visfestivalen i Lund är tillbaka där allting började

Visfestivalen i Lund flyttar från Kulturen till Stadsparkscaféet.
– Vi är tillbaka på hemmaplan, säger en nöjd Ivar Sjögren.
Mikael Wiehe är största artisten i årets program.

Så här såg det ut när den nionde Visfestivalen i Lund ägde rum på Stadsparkscaféet före flytten till Kulturen. Allt startade långt tidigare här, i början på 90-talet, med sommarmusik på söndagarna.Bild: Jenny Leyman
På måndag släpps biljetterna till den sextonde visfestivalen, som hålls den 25 och 26 juli.
Lika många manliga som kvinnliga artister, uppträder (se faktarutan). Den som vill skriva sin egen låt kan få hjälp under årets workshop lett av musikproducenten Johan Johansson från Stockholm.
Det har varit en öppen fråga ända in i det sista var sommarens Visfestivalen skulle hållas. På torsdagen blev det klart. Efter fem år på Kulturen återvänder Visfestivalen till Stadsparkscaféet där allting en gång startade.
Stadsparkscaféets krögare, Simon Talevski är glad över att ha blivit kontaktad av Ivar Sjögren.
– Det är en ära att få fortsätta den här traditionen. Ända sedan vi tog över har alla frågat om vi inte skulle återinföra musikkvällarna. Vi har haft så mycket att göra att det inte funnits utrymme för att dra i det själva. Nu är det supertrevligt att köra igång en gammal tradition.
Simon Talevski uppskattar att han klarar uppåt 350 gäster. Visfestivalens rekord på cirka 400 personer sattes just i Stadsparken, när Cajsastina Åkerström uppträdde. Men då stod en del på utsidan av häckarna. Publiksiffran de senaste åren har varit ganska konstant, med cirka 200 lyssnande om dagen.
Barnvistävlingen hålls även i år på Kulturens dansbana. Ett krögarbyte på Kulturens restaurang med vidhängande renovering och ombyggnad har gjort att förutsättningar saknades för att hålla hela årets Visfestival här.
– Det finns inga konflikter bakom. Det är bara ett klokt strategiskt övervägande, säger Ivar Sjögren, som i slutet av förra sommaren startade ett upprop mot uppsägningen av den nuvarande krögaren.
Visfestivalen arrangeras av Ivar Sjögren och hans hustru Suzanne Sjögren. Kultur och fritidsnämnden stöder arrangemanget med 75 000 kronor.
Fakta

Här är Visfestivalens alla artister

Onsdag 25 juli: MikaeL Wiehe, Ellinor Brolin och Johan Johansson, Frida Andersson, Elona Planman, Dorte Birch och Mogens Bækgaard, Johannes Antreski, Elin-Louise Ahlberg och Gustav Bäcklin.

Torsdag 26 juli: Mikael Neumann, Henrik Widegren, Claes Virdeborn, Lotta Holmqvist Hot 5!, Henrik Huldén, Ingrid Hogman, Elsa Fahlén, finalister i årets vistävling, samt en ännu hemlig artist.

”Stjärnskottet” Ellinor Brolin lyfts fram som en av flera handplockade artister som ännu inte är så kända för den breda allmänheten.
Mikael Wiehe får mer än dubbelt så lång tid på scen, som flera av de andra artisterna.
Elsa Fahlén, segrare i fjolårets vis- och singersongwritertävling vann en plats i rampljuset 2018.Bild: Sara Arámbula
Den kände dansksvenske vissångaren Mikael Neumann kommer.
Lotta Holmqvist Hot 5! är ett av flera lokala Lundainslag. De får sällskap av de humoristiska vissångarna läkaren Henrik Widegren och tandläkaren Claes Virdeborn.
Gå till toppen