Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Bergmark Elfgren-manus i svenskt indiespel

Hyllade Engelsforsförfattaren Sara Bergmark Elfgren står för manus till succéstudion Zoinks nya indiespel "Ghost giant". Det är en mysig berättelse med ett allvarsamt djup – som upplevs med hjälp av virtual reality-händer.

Sara Bergmark Elfgren skriver manus till det nya svenska VR-indiespelet "Ghost giant". Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
– Vi hade ett möte för cirka ett år sen där de berättade om spelidén och jag blev så förtjust. Jag sade "Om ni skulle vilja ha en författare så skulle jag älska att göra det", säger Bergmark Elfgren till TT.
"Ghost giant" presenterades på lördagskvällen, inför världens största spelmässa E3 som går av stapeln i Los Angeles den kommande veckan.
Den färgglatt animerade staden Sancourt kommer att agera sandlåda när spelaren intar rollen som en osynlig jätte. Med hjälp av VR-glasögon och kontroller ska man handgripligen flytta runt saker för att hjälpa huvudkaraktären Louis och driva berättelsen framåt.
Sara Bergmark Elfgren har skrivit bland annat fantasyböckerna i Engelsfors-trilogin, med Augustprisnominerade "Cirkeln", samt serieromaner och andra typer av manus.
– Så jag är van vid att jobba med bild och dialog, att berätta på olika nivåer. Och jag tar mycket från mina egna erfarenheter som spelare, vad jag själv gillar och inte gillar.
TT: Så du spelar mycket?
– Jag spelar. När jag var liten fick jag aldrig ett Nintendo 8-bitar då mina föräldrar inte ville att jag skulle spela tv-spel, men jag tar igen det nu. Senare körde jag mycket peka- och klickaspel, som "Secret of Monkey Island"-spelen. Nu spelar jag allt möjligt; "Witcher 3", "Firewatch", "Child of Light"...
TT: Hur skriver man manus till ett VR-spel?
– Det är ganska roligt, eftersom VR är så nytt för alla. Den här typen av narrativa spel där man lär känna karaktärer har det inte gjorts så mycket av. Det är väldigt spännande att få vara med och bryta ny mark.
I "Ghost giant" kan spelaren öppna husen för att se vad som pågår där inne och flytta runt föremål, växter och fordon för att klara av de uppgifter Louis ställs inför.
"Samtidigt som de ofta involverar tunga lyft så är din viktigaste roll en mindre fysisk sådan. Det är rollen som en stöttande vän till ett barn som behöver lite vägledning", skriver utvecklaren Olov Redmalm i ett inlägg på Sonys Playstation-blogg.
När Sara Bergmark Elfgren har skrivit ett nytt manussegment har hon lämnat över det till utvecklarna, varpå de utvecklat pussel och utmaningar i samspråk.
Författaren uppskattar att skriva manus för olika format:
– Jag tror att många i dag söker sig till vissa typer av historier för att de är ute efter en särskild stämning och att få uppleva vissa känslor. Oavsett om det är en film, ett spel, eller en bok.
Inspirationen till berättelsen i "Ghost giant" kommer också från olika håll. Grundpremissen har Bergmark Elfgren hämtat från ett nyhetsreportage.
– Ett som handlade om utsatta barn, men jag ska inte avslöja för mycket. Det fanns en händelse i verkligheten som inspirerade, säger manusförfattaren.
– Det blir mycket humor, mysigt och feel good, men samtidigt finns det en allvarlig historia i botten, som står i fin kontrast till det pastelliga och varma i spelets utseende.
"Ghost giant" har ännu inget utgivningsdatum.
Fakta

Sara Bergmark Elfgren

Författaren och dramatikern Sara Bergmark Elfgren slog igenom 2011 med "Cirkeln", en fantasyroman som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg. Boken nominerades till Augustprisets ungdomskategori samma år och fick två uppföljare, "Eld" (2012) och "Nyckeln" (2013), i det som kallas Engelsforstrilogin. Böckerna har filmatiserats och översatts till 25 språk.

Bergmark Elfgren och Strandberg gjorde också seriealbumet "Berättelser från Engelsfors" med Kim W Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidenstam.

Sara Bergmark Elfgren skapade poddserien "De dödas röster" för Sveriges radio 2016 och förra året gjorde hon serieromanen "Vei – bok 1" med Karl Johnsson. Hon har också gjort två bilderböcker med Maria Frölich. Under hösten 2017 släpptes den egna romanen "Norra latin", som står nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Hon föddes år 1980 i Stockholm, där hon också bor i dag.

Fakta

Zoink

Spelutvecklarstudion Zoink grundades i Göteborg 2001 och släppte sitt första spel, plattform- och äventyrsspelet "The kool gang", på Nintendo Wii 2010.

Bland studions mer uppmärksammade titlar finns "Stick it to the man!" (släppt 2013 till PS3, PS4, PS Vita, Wii U, Xbox One, Nintendo Switch, PC och Mac) och "Zombie vikings" (2015 till PS4, Xbox One, PC).

På E3 för två år sedan meddelade Electronic Arts att de skulle starta en vinjett för indiespel, "EA Originals", och Zoink fick uppdraget att släppa det första spelet – "Fe" – som kom i februari i år. Ett aggregerat spelbetyg från internationella spelmedier blev ungefär sju på en tiogradig skala.

Zoink har ett 20-tal anställda.

Gå till toppen