Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Claesson lyste upp grått genrep

Sverige bjöd inte på något direkt fotbollsgodis i VM-genrepet mot Peru. Men en spelare höjde sig över mängden. – Viktor gör det bra där ute, säger förbundskapten Janne Andersson om högermittfältaren Claesson.

Viktor Claesson var en av Sveriges bästa spelare i VM-genrepet mot Peru.Bild: Adam Ihse/TT
Kanske var Viktor Claessons insats i 0–0-matchen mot Peru den sista pusselbiten som föll på plats för Janne Andersson. I alla fall när det handlar om den tänkta startelvan till VM-premiären mot Sydkorea den 18 juni.
De flesta platserna känns mer eller mindre givna, men Jimmy Durmaz har visat bra form och utmanar om rollen till höger på mittfältet. Frågan är dock om inte Viktor Claesson säkrade sin startplats genom framför allt en stark första halvlek mot Peru.
– Den (halvleken) är jättebra. Där har vi kanske matchens bästa läge, när målvakten gör en jätteräddning. Han gör flera bra konstruktiva grejer och är också inblandad i en bra kombination med Ola. Viktor gör det bra där ute, säger Janne Andersson.
Rysslandsproffset var närmast att spräcka nollan för Sverige. I slutet av första halvlek skickade Ludwig Augustinsson in ett inlägg från vänster, som hittade Marcus Berg vid den bortre stolpen. Berg nickade tillbaka bollen in i straffområdet, där Claesson mötte med en atletisk volley som tvingade Pedro Gallese till en reflexräddning.
– Jag försökte bara ta den innan backen. Sedan vet jag inte vad som hände, jag fick en smäll i huvudet och såg bara att domaren vinkade offside (på Berg, på returen). Men jag antar att han borde ha gjort en ganska bra räddning för jag kände att jag fick ganska bra fart på den, säger Viktor Claesson.
Huruvida han är närmare en plats i premiärelvan vill han inte spekulera i.
– Jag vet inte, men det kändes för egen del som att det var skönt att få en genomkörare både fysiskt, taktiskt och tekniskt. Jag var spelsugen.
– Det kändes lite kantigt ibland men jag försökte ändå bidra med mycket löpningar och var involverad i en del farligheter. Men det finns lite till att spetsa till.
Fakta

Viktor Claesson

Född:2 januari1992, i Värnamo.

Position: Mittfältare.

Klubb: FC Krasnodar, Ryssland.

Tidigare klubbar: IFK Värnamo, IF Elfsborg.

Landskamper/mål: 21/3.

Läs alla artiklar om: Landskamp: Sverige-Peru
Gå till toppen