Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Flera nya toppchefer när Kävlinge möblerar om

Kävlinge kommun får ny ledning när kommunen omorganiserar. Fyra kvinnor på nya poster blir nu några av kommunens högsta chefer.

Tre av de nya förvaltningscheferna är, från vänster: Barbro Börjesson, utbildningschef, Ann-Louise Christensen, omsorgschef och Anneli Nilsson chef för Arbetsliv och fritid.Bild: Kävlinge kommun
Kävlinge kommun har organiserat om förvaltningarna. Man har ändrat indelningarna och slagit ihop vissa områden.
– Anledningen är att vi haft den gamla organisation sedan 1992 och det ställs nya krav i dag, en del saker har tillkommit, säger kommunalrådet Pia Almström (M).
Lina Rosenstråle blir ny samhällsbyggnadschef från den 1 september. Hon arbetar i dag på samma tjänst i Östra Göinge kommun.
– Kävlinge är en spännande kommun utifrån sitt geografiska läge med både tillgångar och utmaningar, men även utifrån kommunens kvalitetsarbete. Och så klart att jag vill vara samhällsbyggnadschef i Skånes bästa boendekommun, säger Lina Rosenstråle.
Det har nu varit en stor rockad av chefer i Kävlinge kommun där flera slutat eller bytt tjänst. Lina Rosenstråle ersätter Göran Sandberg som går vidare till andra arbetsuppgifter.
Den nya organisationen har börjat införas men är inte helt klar förrän vid årsskiftet.
Vad konkret ska den nya organisationen ge?
– Vi hoppas på ett bättre stöd för nyanlända. Vi har lagt allt stöd kring det i en ny organisation med socialtjänst, vuxenutbildning och mottagande av nyanlända i samma organisation. Det gör att vi kan jobba med att få ut folk i arbetslivet på ett helt annat sätt, säger Pia Almström.
En annan viktig fråga bakom förändringen är att man vill få fram nya detaljplaner snabbare då man haft svårt att hinna med i takt med efterfrågan.
Lina Rosenstråle blir ny samhällsbyggnadschef från den 1 september.Bild: Kävlinge kommun
De fyra nya förvaltningarna blir:
Arbetsliv och fritid. Annelie Nilsson blir ny chef. Hon började som chef för Lärcentrum i Kävlinge vid årsskiftet. Innan dess var hon verksamhetschef inom Individ och Familj i Staffanstorp.
Bygg och miljönämnd. Lina Rosenstråle blir ny samhällsbyggnadschef.
Omsorgsnämnd. Ann-Louise Christensen blir ny omsorgschef. Hon arbetade tidigare som hemvårdschef.
Utbildningsnämnden. Barbro Börjesson blir ny utbildningschef. Hon har fram till nu varit skolchef.
Läs också Så ska Kävlinge nå snabbare beslut
– Det är rätt kul att det blir fyra kvinnor. Men om det hade varit män hade väl ingen reagerat, säger Pia Almström.
Ni har många kvinnor i topp, har ni en medveten strategi?
– Nej, faktiskt inte, det har blivit så. Vi går helt på kompetens och lämplighet. Vi hade ett antal bra kandidater att välja på och numera finns fler och fler kvinnor som söker till ledande positioner, säger Pia Almström.
De fyra nya blir kommunens toppchefer. De har endast en chef över sig: kommundirektör Mikael Persson.
– Vi är väldigt nöjda med rekryteringarna. Vi valde de bästa fyra utifrån duglighet och kompetens. De är drivna chefer och ledare. Tre av dem hittade vi internt, endast en annonserade vi efter externt - samhällsbyggnadschefen - och fick där flera bra kandidater, säger Mikael Persson.
Kävlinge har redan sedan tidigare en stark kvinnlig dominans i topp, då i den politiska ledningen: kommunstyrelsens presidium består av fyra kvinnor Pia Almström (M), Catrin Tufvesson (S), Carina Ingelsson (L) och Stina Larsson (C). Även kommunfullmäktiges ordförande i Kävlinge är en kvinna, Boriana Åberg (M).
Även kommunstyrelsens presidium består av fyra kvinnor. Från vänster: Stina Larsson (C), Catrin Tufvesson (S), Pia Almström (M) och Carina Ingelsson (L). Även kommunfullmäktiges ordförande är en kvinna, Boriana Åberg.Bild: Kävlinge kommun
Gå till toppen