Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Minnesord om Tranje Danielsson

Lantbrukare Tranje Danielsson, Dalby, har lämnat jordelivet, 84 år gammal.

Bild: Pontus Tideman
Han föddes på Tranberga Gård som arrenderades av hans pappa. 1943 gick flyttlasset till Kärrby Gård i Bjärsjöladugård.
Tranje tog realen i Hörby med goda vitsord. Han ville egentligen läsa vidare men hans pappa tyckte att han skulle, liksom sina förfäder, vara jordbruket trogen och så blev det. Viljan att resa utomlands hägrade och som 17-åring tog han sin vespa och styrde kosan mot slottet Mainau. Där fick han väldigt god kontakt med familjen Bernadotte. Till sin glädje blev han inbjuden på frukost ett par gånger vilket var en stor upplevelse.
1951 började hans agrara utbildning på Hvilans Lantbruksskola. Vi var studiekamrater och en vänskap grundades som varade livet ut. Han var en duktig elev, i synnerhet i maskinlära där han visade sitt tekniska kunnande.
På det politiska planet visade han stort intresse. Det började med styrelseplats i unghögern och fortsatte med engagemang i kommunfullmäktige i Sjöbo. Hans intresse för kyrkan resulterade i en plats i kyrkorådet i Öved.
Hans stora hobby var att syssla med ridsport och avel med varmblodiga hästar. Med sin häst Skräddaren vann han hinderlopp både på Jägersro samt på anrika Strömsholm. Som domare var han flitigt anlitad vid SLRC:s tävlingar.
1967 inköptes gården Bäckadal i Dalby. Samtidigt som Tranje övertagit arrendet på Kärrby rustades Bäckadal upp med nya ekonomibyggnader samt renovering av bostaden. Mycket av dessa arbeten utfördes av händige Tranje själv. Då arrendet upphörde på Kärrby flyttade familjen till Bäckadal.
Tranje blev snabbt kallad till politiken i Lund. Plats intogs i kommunfullmäktige. Tack vare stort intresse för miljön blev det hans huvudsyssla. Han blev även nämndeman på Hovrätten över Skåne i Blekinge i många år. Hans stora intresse för människor medförde att han blev en väldigt uppskattad borgerlig vigselförrättare. Han bistod även vid begravningar.
Under ett stort antal år var han ordförande i prostatacancerföreningen i Skåne, där han samlade in ansenliga summor till forskning. Hans intresse för främmande kulturer resulterade i ett stort antal resor. Framförallt Kina och Borneo var omtyckta resmål. Hans älskade hustru Lill-Lill var med på den sista resan vilket Tranje uppskattade till fullo.
Trots flera dystra diagnoser när det gällde hälsan höll han alltid humöret uppe. Mycket stor del i detta har familjen som stöttat honom på ett beundransvärt sätt. Hans aptit på livet var fantastiskt. Ända in i det sista fortsatte han att planera.
Hans bygge för miljön med solceller slutfördes förra året. För mig personligen är det en stor saknad att ej kunna diskutera livets problem med honom längre. Jag är dock tacksam att ha haft en sådan vän under så många år.
Bo Jardby
Gå till toppen