Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stadsodlingen har fått fler att nyttja gården

Bakom de gula husen på Köpenhamnsvägen pågår en liten stadsodling. Tio familjer har ansvar för var sin pallkrage tack vare en motion till senaste stämman i bostadsrättsföreningen.

Solveig-Karin Erdal vet vad som finns i det flesta pallkragarna och det mesta är ätbart. "Jag växte upp på en gård och då kan man sånt".Bild: Peter Frennesson
Solveig-Karin Erdal är en av medlemmarna i pallkragegruppen som bildades när stämman i den stora bostadsrättsföreningen Pukan sagt ja till motionen.
– Det var då arbetet började. Vi var fyra personer som satt i gruppen som förberedde underlaget till styrelsen, berättar hon.
Det räknade på kostnaderna, ritade ett förslag på var pallkragarna skulle stå, hörde med vaktmästaren om det var ok för hans gräsklippning att ställa dem där och tog fram regler för hur de skulle skötas.
– Det var viktigt för styrelsen att odlingen sköttes och att det inte skulle bli något merarbete för någon annan.
I dag står det två familjer i kö till pallkragarna i den nästan 400 lägenheter stora föreningen.
–Det visar nog att vi tänkte ganska rätt med antalet till att börja med, säger Solveig-Karin Erdal.
Tanken är att pallkragarna ska rotera, om det är kö så får en familj odla två år i rad, sen ska någon annan ta över.
Kryddor av olika slag är en vanlig syn i pallkragarna på Pjättängen.Bild: Peter Frennesson
– Föreningen har stått för de initiala kostnaderna för pallkragarna och jorden i dem. Vi räknade med att det skulle kosta cirka 300 kronor per låda.
I Solveig-Karin Erdals låda är det en massa olika ätbara saker. Hon och hennes barn hjälps åt och tack vara den lilla odlingen har de lärt känna nya grannar.
– Som vuxen har man ingen större anledning att gå ner på gården, men med de här lådorna är det fler vuxna ute och det är bra för alla.
En kanin hukar i gräset bakom buskarna till uteplatsen där det ena gruppen odlingslådor står.
– Jag tror att alla är beredda på att det kommer att försvinna en och annan grönsak. Vi odlar ju inte detta för att överleva. Men hittills har jag varken märkt av kaniner eller mördarsniglar.
Hon hoppas att det går så bra med odlingarna och att det snart kan bli fler lådor att odla i.
– Ett tag funderade jag på om det var värt allt arbete innan vi kom igång, men nu vet jag att det var det, säger Solveig-Karin Erdal.
Gå till toppen