Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Tre skolor måste byggas om när befolkningen växer

Omfattande skolombyggnader väntar i Bara och Klågerup de närmaste åren. Samtliga tre skolor på orterna måste byggas till med nya klassrum.

Spångholmsskolan i Bara är en av de tre skolor som behöver byggas ut. Här måste matsalen göras större och fler klass- och grupprum behövs.Bild: Mats Amnell
Omfattande byggprojekt pågår på båda orterna och inflyttningen och barnantalet väntas öka. Då växer även behovet av nya skollokaler.
– Eftersom vi inte vill ha mer än 25 elever i varje klass måste vi istället öka antalet klass- och basrum på skolorna, säger Hans Järvestam (M) som är ordförande i utbildningsnämnden.
På Klågerupskolan är det redan i dag trångt. Samtidigt väntas antalet elever öka. Därför behöver skolan byggas till med ytterligare ett antal klassrum fram till år 2020. Hur många är ännu inte bestämt.
I Baraskolan finns idag tre paralleller med tre klasser i varje årskurs.
– Från nu och fram till 2024 sker en gradvis ökning av antalet elever. Därför behöver vi vara klara med utbyggnaden av åtta nya klassrum till 2020, säger Hans Järvestam.
Från 2024 ska skolan sedan gå över från tre till fyra paralleller.
Även Spångholmsskolan behöver utökade lokaler. Dels måste matsalen byggas ut eftersom eleverna – både från Spångholmsskolan och Baraskolan – blir fler.
Dessutom behövs fler bas- och grupprum. Exakt hur många är ännu oklart.
För att klara att ta emot de allt större årskullarna behöver Spångholmsskolan vara ombyggd 2022.
Gå till toppen