Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Akilov överklagar inte terrordomen

I förra veckan dömdes Rakhmat Akilov till livstids fängelse för terroristbrott. Nu har han beslutat att inte överklaga domen.

Rakhmat Akilov. Arkivbild.Bild: Polisen/TT
Rakhmat Akilovs advokat Johan Eriksson fick beskedet under måndagen.
– Han har bestämt sig för det, han kommer inte att överklaga domen, säger Johan Eriksson.
TT: Hur motiverar han det beslutet?
– Han har fått nog. Han har suttit väldigt länge på häktet. Exakt hur han tänker när han fattar det beslutet får stanna mellan oss.
Målsägarbiträdet Jessica Sandberg har inga kommentarer till beskedet om att Rakhmat Akilov inte ska överklaga domen.
– Jag har precis fått ta del av det, jag sitter i en annan tingsrättsförhandling. Jag har inte hunnit diskutera med mina klienter så får vi återkomma huruvida vi ska gå vidare eller inte, säger hon.
TT har sökt åklagaren Hans Ihrman för en kommentar. I samband med att domen kom i torsdags i förra veckan konstaterade Ihrman att tingsrätten "i princip helt och hållet" gått på hans linje.
– Vi har helt bedömt det på samma sätt – att de här omständigheterna är sådana att de uppfyller lagens krav rent objektivt av vad som kan vara terroristbrott, och att det inte är uteslutande materiella skador, fysiska skador, utan att även den psykiska skadan kan utgöra ett terroristbrott. Där klarlägger domen i någon mening rättsläget eftersom det funnits lite olika uppfattningar, sade han till TT då.
Fakta

Dådet och domen

Klockan 14.53 den 7 april 2017 kom larm om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödades och ett tiotal skadades.

I januari i år åtalades gärningsmannen Rakhmat Akilov vid Stockholms tingsrätt. Han misstänktes för terroristbrott och försök till terroristbrott genom mord på fem personer, mordförsök alternativt framkallande av fara för annan i 124 fall, samt framkallande av fara gentemot 20 personer.

Tingsrätten anser att Rakhmat Akilov gjort sig skyldig till terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse. Han döms även för försök till terroristbrott genom 119 mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan. Straffet blir livstids fängelse och livstids utvisning.

Källa: Stockholms tingsrätt m.fl.

Gå till toppen