Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Anders Engman: ”Kanske var skilsmässan det bästa för alla parter”

Läktare och bana på galoppanläggningen Bro Park utanför Stockholm som visas upp som ett exempel på hur den nya läktaren och tävlingsanläggningen i Bara kan komma att se ut.Bild: Svensk Galopp
Det var ett väntat beslut att galoppsporten väljer att skilja sig från travsporten, flytta ut från Jägersro och bygga en ny och helt egen anläggning. Inte heller platsen, granne med golfbanan PGA National i Bara, var en överraskning. Den har funnits med i snacket i över två år och flera representanter för Svensk Galopp och Skånska Fältrittklubben har gjort studieresor i bland annat England för att samla intryck och inspiration när den nya anläggningen ska skapas.
Det är de pengar som förväntas komma efter försäljningen av marken där gamla Täby Galopp låg, som ska finansiera nybygget. De pengarna kommer in efterhand som byggrätter säljs.
För det är ingen billig historia att bygga nytt, runt en halv miljard för hela kalaset är nog ingen dålig gissning.
Tio, femton minuter med bil från Malmö, granne med fashionabla golfbanan PGA National och ett stort spahotell – färdigt något år innan banan – som en annan granne ger ett spännande läge.
Det känns som om det är galoppens chans att på allvar etablera sig i Sverige. Gruppen som ska ansvara för utformningen av den nya banan i Bara har också lovat att ta hjälp av rådgivare som kan sporten inifrån och dessutom kan de dra lärdom av alla de misstag som gjordes när den nya banan Bro Park byggdes i Stockholm.
Travets nybygge på Husiefältet får nu med all sannolikhet en ny utformning, men några sådana skisser, utan galoppsport, finns ännu inte.
Kanske var skilsmässan det bästa för alla parter.
Men den stora vinnaren är publiken som någon gång 2023–2024 kan besöka två toppmoderna hästsportanläggningar – anpassade till tidens krav.
Gå till toppen