Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: Förändringen börjar hos oss politiker

Du behövs i politiken, skriver Magnus Lunderquist (KD). Bilden kommer från ett möte i Staffanstorps kommunfullmäktige för några år sedan.Bild: Sara Johari
Så länge som jag kommer ihåg så har Jag alltid varit intresserad av politik. När jag var 9 år så skrev jag ett brev till Olof Palme och frågade honom om han kunde stoppa alla krig. Denna tro på politikers makt till förändring är idag inte lika stor. Idag är jag själv en fritidspolitiker, det innebär att politik får jag göra efter arbetet, på kväller och helger. Att göra det bättre för människor, men framförallt att människor skall kunna leva sitt liv så som de själva vill, har alltid varit mitt mål.
Idag blir det färre politiker, färre som intresserar sig av politik, färre som vill spendera kvällstimmar på rondellbyggen eller varför inte en ny detaljplan. Detta är ett stort hot mot demokratin, det behövs fler som vill engageras sig politiskt. Du behövs!
En stor orsak tror jag är vi själva, det hjälper inte att vi politiker, dag in och dag ut, verkar ha som vårt enda uppdrag att ingjuta misstro för andra politikers åsikt. Snart vet varenda medborgare vad vi inte tror på, men knappt vad vi står för.
Fokus idag verkar vara att skapa en rädsla för andra partiers politik. Det verkar finnas ett tvivel för sin egen politik, som man inte vill skall synas, att de frågor man står för, inte räcker till för att skapa tro. Idag innehåller ett tal mer av andras misslyckande, än vad man själv vill göra.
Det känns som om politiken idag utspelas på en fotbollsplan, där varje mandatperiod är de stunder där man har erövrat bollen. Där man försöker imponera på åskådarna genom att göra mål på motståndarna, med snärtiga repliker och inte för att göra livet bättre för åskådarna att leva. Där motståndarna är onda och lagkamrater konkurrenter.
Att vi alla har samma mål, att skapa ett bättre samhälle, ett fantastiskt Sverige är något vi väljer att inte tro på. Istället jagar vi gillande på alla sociala medier och strävar efter att synas så mycket som möjligt genom personangrepp och misskreditering av andra politiker.
Man brukar säga att våra barn inte gör som vi säger, de gör som vi gör. Detsamma kan vi säga om oss politiker, vår medborgare gör inte vad vi säger utan de gör vad vi gör. Vi kan se det i samhället idag. Hela vårt liv bygger på vi och dem.
Det behövs en förändring och det börjar hos oss, politiker. Frågan är om det är möjligt eller om det är försent. Tänk om vi fram till valet endast lyfte fram våra egna frågor, frågan är vilket samhälle vi då hade fått? Jag tror ett bättre samhälle och fler politiker.

Magnus Lunderquist

Ordförande Kristdemokraterna i Staffanstorp
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen