Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Galoppen flyttar ut från Jägersro

Galoppen väljer att flytta ut från Jägersro. På måndagen skrevs avtal om köp av upp mot 110 hektar mark i Bara – granne med golfanläggningen PGA National.

Galoppen ska flytta från Jägersro.Bild: Patrick Persson
Tanken är att bygga två banor; en gräsbana och en dirttrackbana. Det ska dessutom bli en träningsanläggning med uppstallning av hästar.
– Det känns oerhört bra att vi nu nått hit, säger Jacqueline Henriksson, tidigare ordförande för Skånska Fältrittklubben och ordförande i den grupp som jobbat med banfrågan i Skåne.
Svedala kommun säljer den del av marken som ska bli tävlingsanläggningen, en privat markägare den del som kommer att bli tränings– och uppstallningsområde.
– Det kommer att finnas en närhet mellan tävlings– och träningsområdet, men samtidigt vill vi eftersträva att träningsanläggningen inte störs om vi har andra evenemang på arenan.
Marken i Bara är klassad som ”Fritids– och besöksområde”, den innehåller redan ett par hästgårdar vilket med all sannolikhet underlättar alla tillstånd.
– Vi har en klausul i köpeavtalet att om vi stoppas av något beslut så kostar det oss inte en enda krona, fortsätter Henriksson.
Idag delar galoppen och travet utrymmet på Jägersro, en plan om Malmö Hästcenter där både trav– och galoppsporten skulle ha tagit plats på Husiefältet lanserades i vintras. Men nu väljer alltså galoppen att lämna Jägersro.
– Vi hade svårt att ta in travets förslag, säger Jacqueline Henriksson. Det blev helt enkelt för trångt på Husiefältet.
Rent ekonomiskt kostar satsningen i runda tal 20 miljoner kronor under projekteringstiden 2018–2019. Vad hela anläggningen kostar är inte klart ännu, men någonstans runt 500 miljoner kronor lär hela galoppsatsningen kosta.
– Den ska i alla fall inte bli lika kostsam som Bro Park [den nya anläggningen utanför Stockholm], lovade Henriksson.
Någonstans fem-sex år kommer det att ta innan allt står färdigt.
– Jag hade gärna sett att galoppen följt med till Malmö Hästcenter, jag tror på den idén, säger Kent Öhlander, vd för Jägersro (trav). Men jag förstår deras beslut och kan bara önska dem lycka till.
Och Malmö Hästcenter?
– Vi får börja titta på ritningar utan galoppen, det har vi inte gjort ännu.
Gå till toppen