Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

HD-Sydsvenskan nominerade till Wendelapriset

En bok och ett reportage. HD-Sydsvenskan har blivit dubbelt nominerade till Wendelapriset. Priset går till Sveriges bästa socialreportage.

Den starka historien om Anna, som blev svårt skadad i samband med att hon blev påkörd i centrala Malmö, är ett av de nominerade bidragen. Annas situation, och besluten av en god man som innebar att hon inte längre fick ha kontakt med sin son, engagerade och berörde. Efter granskningen tog socialförvaltningen i Malmö tag i frågan och såg till att Anna fick träffa sin son för första gången på åtta månader
Läs mer: ”När ska mamma komma hem?”
En bil som smitit från en poliskontroll kraschade i hög fart på Amiralsgatan vid folkets hus i Malmö.Bild: Peter Frennesson
Trion som arbetade med fallet Anna är reportrarna Jessica Ziegerer och Jens Mikkelsen och fotografen Hussein el-Alawi.
– Roligt att just detta reportaget har blivit nominerat. Vi lade väldigt mycket tid på researchen och ställdes inför många svåra etiska överväganden. I botten av historien låg en långvarig och infekterad konflikt mellan anhöriga som försvårade arbetet. Vi löste detta genom att arbeta med en annorlunda dramaturgi där vi berättade historien från flera olika perspektiv, säger Jens Mikkelsen.
Läs mer: Rättsexperter dömer ut hanteringen av Fallet Anna: ”Ingen verkar bry sig om mänskliga rättigheter”
Läs mer: Efter utredningen: Ingen tar ansvar för olycksdrabbade Annas situation
HD och Sydsvenskans reporter Emma Leijnse.Bild: TT Sydsvenskan
Den andra nominerade från HD-Sydsvenskan är reportern Emma Leijnse för boken "Fördel kvinna – den tysta utbildningsrevolutionen". En bok som fick stort genomslag i debatten om en mansroll i ett förändrat samhälle. Ett samhälle där det är kvinnorna som utbildar sig och tar för sig medan männen i allt större utsträckning stannar i samma begränsade roller.
– Jag är överraskad men glad så klart. Min bok handlar till viss del om utsatthet men kanske inte på det sätt man traditionellt tänker sig. I detta fallet är ämnet jämställdhet och boken handlar om hur tjejerna tagit greppet om utbildningen. Jag tror det är något alla har sett och har erfarenheter av. Och pratar man om kön och balansen där emellan så är det just i detta fallet killarna som är det svagare könet, säger Emma Leijnse.
Läs mer: Männen förlorarna när utbildningsgapet mellan könen ökar – läs utdraget ur Emma Leijnses bok "Fördel kvinna"
Läs mer: Ebba Witt-Brattström: Emma Leijnses bok visar att jämställdhetspolitiken misslyckats
För Pia Rehnquist, chefredaktör och ansvarig utgivare för HD-Sydsvenskan, är det ett styrkebesked att tidningen har två nomineringar till ett pris av denna kalibern.
– Jag är väldigt stolt och glad för våra medarbetares skull. De är väldigt duktiga alla fyra och jag är väldigt stolt över både reportaget och boken. Reportaget är en ren uppvisning i berättande och redan en del av minst en journalistutbildning. Boken borde alla läsa. Alla.
– Genomarbetad journalistik med ett tydligt budskap och ett begåvat berättande har alltid varit en viktig del av HD/Sydsvenskans själ. Idag är konkurrensen om publiken hårdare än någonsin och därmed är det helt avgörande att vi har texter som berör och engagerar läsarna, som det nominerade reportaget eller den initierade journalistik Emma Leijnse bedriver, framförallt inom utbildningssfären.
Fakta

Wendelapriset

Priset instiftades 2008 och är till minne av Wendela Hebbe, Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist.

Prissumman är på 50 000 kronor och delas ut för elfte gången

Priset delas ut den 16 september i Wendela Hebbes hus i Södertälje

Bakom priset står föreningen Wendelas vänner och medieinstitutet FOJO.

Totalt är sex reportage och tre böcker nominerade till priset.

Gå till toppen