Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Regionvalet 2018

KD:s vallöfte: Miljardsatsning ska korta vårdköerna

En skånsk kömiljard och lönetillägg för trogen vårdpersonal är två av de satsningar som Kristdemokraterna i Skåne presenterar i sitt valmanifest.

KD vill satsa en miljard kronor på att bekämpa köer till operation, specialistbesök och återbesök. Även primärvården och psykiatrin ska ingå i satsningen. Ersättningen ska vara prestationsbaserad så att de enheter som kortar köerna belönas mer pengar.
– Vi släpper fram personalen att tänka till, hur kan vi göra för att exempelvis hinna med en operation till? Om man kan stimulera genom att verksamheten får lite egna pengar så tror vi att det skulle kunna uppmuntra till att göra sitt yttersta för att framför allt inte cancerpatienter ska behöva vänta på operation, säger Birgitta Södertun som är gruppledare för KD i Region Skåne.
Birgitta Södertun, gruppledare för KD i Region Skåne, presenterade på måndagen partiets valmanifest där huvudfokus ligger på sjukvården.Bild: Sandra Henningsson
Personalen står i fokus även vid lösningen på problemet med bristen på vårdplatser. Här föreslås en trohetsbonus i form av ett lönetillägg för vårdpersonal med lång erfarenhet.
– Om man är en av vårdens trotjänare så ska man premieras. Enda sättet att höja sin lön idag är ju att byta arbetsplats eller i värsta fall gå till kommunen eller ett bemanningsföretag.
Det är visserligen ingen regional fråga, men den största förändringen som KD vill se är att ansvaret för styrningen av sjukhusvården flyttas från regionerna och landstingen till staten.
– Vi vill se en jämlik vård. Det är ju inte rimligt, om du får en cancerdiagnos, att du blir olika behandlad utifrån var du bor. Om vi tittar nationellt så har vi 21 organisationer idag med olika befolkningsstrukturer, det är klart att det skapar problem när det kommer till att få till en jämlik vård.
En satsning som inte har med sjukvården att göra handlar bland annat om att partiet vill ha sex filer på E6 och fler filer på E65 och riksväg 11.
Gå till toppen