Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Länsstyrelsen stoppar byggplaner i Lödde kors

Byggplanerna för bostäder vid Lödde kors stoppas. De strider mot detaljplanen. "Kommunen saknar fog för sitt beslut" meddelar Länsstyrelsen.

De planerade husen ska påminna om den nuvarande bebyggelsen på platsen. Men Länsstyrelsen säger stopp: följ detaljplanen - eller ändra detaljplanen.Bild: Urban Vision
En Löddebo har överklagat beslutet om att ge tillstånd för nya hus vid Lödde kors. Han pekar på att det avviker från gällande detaljplan på flera punkter: det är för högt, byggarean överskrids, prickad mark bebyggs och han har även synpunkter på planerad infart.
Länsstyrelsen går helt på den klagande mannens linje och lyfter bland annat:
* Sammantaget utgör detta inte någon liten avvikelse, det kan således inte medges.
* Så omfattande avvikelser kan få en stor prejudicerande verkan.
* Så stor avvikelse ska prövas genom planändring.
* Kommunen saknar fog för sitt beslut.
– Det är tråkigt. Det var många små saker som avvek från detaljplanen – det blev kanske en för mycket, säger kommunalrådet Pia Almström (M) om beslutet.
Läs också Avslå eller bevilja – föreslagna hus i gamla Lödde avviker från planen
Redan när de nya planerna presenterades i vintras fanns det en osäkerhet. De kommunala tjänstemännen var inte säkra på om det var lämpligt, eftersom det stred mot detaljplanen. De lämnade därför två helt olika förslag: Avslå eller bevilja.
En enig miljö- och byggnadsnämnd beviljade bygglov i januari.
Kommunen har ännu inte bestämt hur man ska gå vidare efter Länsstyrelsens stopp.
– Det är synd att det stoppas. Vi var väldigt nöjda med hur det skulle bli, säger Pia Almström.
– Vi får väl kanske ändra i detaljplanen - eller så får byggföretaget ändra husplanerna så att det håller sig inom detaljplanen. Men det är synd om det blir färre lägenheter för de behövs och de ligger väldigt bra, säger hon.
De nuvarande husen i hörnet Landskronavägen och Ådalsvägen kommer att rivas när, eller om, byggplanerna blir verklighet. Arkivbild.Bild: Sara Johari
Det är företaget Lödde Invest i korset AB som vill bygga trevåningshusen med sammanlagt 26 lägenheter.
– Det är lite synd att det stoppas, vi tycker att vi hade lyckats så bra, säger Sten Persson på Lödde Invest.
Läs också Klartecken för nya bostadshus vid korset i Lödde
De tänker inte ge upp att bygga bostäder vid korset:
– Vi har lite olika tankar om hur vi ska lösa det här. Nu får vi antingen ändra detaljplanen eller ändra på byggplanerna. Vi har ansökt om planändring men är oroliga att det ska ta tid så vi skissar även på att flytta in husen lite från gatan och få lite mindre byggyta, säger Sten Persson.
Pia Almström tippar att de kan ha en ny detaljplan på plats redan inom ett år eftersom mycket av förarbetet redan är gjort.
Finns det inte risk att en ändrad detaljplan också stoppas?
– Risken finns ju alltid. Men det ska bli bostäder där på något sätt, det är helt klart, säger Pia Almström.
Det var många små saker som avvek från detaljplanen – det blev kanske en för mycket, säger kommunalrådet Pia Almström (M).Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen