Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Bara kan få Sveriges näst största galoppanläggning

Storsatsning är på gång i Bara – Svensk galopp väljer att bygga Sveriges näst största tävlings- och träningsanläggning i närheten av golfbanan. Dessutom finns planer på ett hotell, ett konferenscenter och hundratals nya bostäder i området.

Läktare och bana på galoppanläggningen Bro Park utanför Stockholm som visas upp som ett exempel på hur den nya läktaren och tävlingsanläggningen i Bara kan komma att se ut.Bild: Svensk Galopp
På måndagen tecknade Svedala kommun, Svensk galopp och Peab en avsiktsförklaring om satsningen.
Svensk galopp planerar att flytta hela sin galoppverksamhet från Jägersro i Malmö till området vid PGA Sweden National söder om Bara. Det handlar om en ny tävlings- och träningsanläggning och tillhörande stallar och hagar med plats för uppåt 300 hästar.
I samband med galoppbygget kommer Peab att bygga ett hotell och en konferensanläggning. Dessutom har byggbolaget fått grönt ljus från Svedala kommun att bygga runt 400 nya bostäder i området.
Byggstarten för bostäderna ligger minst något år i framtiden, byggstart för galoppbanan ligger ytterligare något år längre fram.
Båda satsningarna förväntas skapa hundratals arbetstillfällen på platsen.
Per Larsson, ordförande i Svensk Galopp, Linda Allansson Wester, kommunalråd Svedala, Pia Andersson, regionchef Peab Fastighetsutveckling och Thomas Stenberg, vd PGA Sweden National skrev på måndagen under avsiktsförklaringen som ska möjliggöra projektet.Bild: Mats Amnell
– Dessa satsningar binder på ett utmärkt sätt ihop Svedalas själ med en spännande framtidsutveckling. Det nya rekreationsområdet föder attraktion till kommunen där naturlandskapet kommer till sin rätt och blir en grön oas även för turister som rest långväga för att ta del av upplevelser i världsklass, säger kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M) i ett pressmeddelande.
Den ursprungliga utbyggnaden av Bara söder innefattade ett äventyrsbad-, hotell- och konferensanläggning med 450 hotellrum och 550 nya bostäder.
Men länsstyrelsen ansåg redan 2014 att projektet skulle bli ett allt för stort ingrepp i backlandskapet söder om Bara och har hotat att stoppa det. Landskapet är av riksintresse och värt att bevara, hette det.
Läs mer: Äventyrsbadet lagt på is när jätteprojektet tar ny sats
De bostäder som nu planeras kommer att ligga längre norrut närmast Malmövägen.
Enligt Peabs nya förslag byggs den nu oanvända Spångholmsgården om och till för att rymma ett hotell med 170 rum, 1 500 kvadratmeter konferensyta och ett 1 300 kvadratmeter stort spa.
Bild på hotellets entréfasad.Bild: Peab
I närheten av Spångholmsgården vill man även uppföra 150 nya bostäder. På längre sikt vill Peab sedan bygga ytterligare 300 bostäder på tre platser i närområdet.
Om kommunen och länsstyrelsen ställer sig positiva hoppas Peab att hotell- och konferensanläggningen ska kunna öppna om tre till fem år.
Den i dag oanvända Spånhgholmsgården ska enligt planerna byggas om- och till för att rymma hotell, spa- och konferensanläggningBild: Peab
Innan projekten kan komma igång krävs ett omfattande planarbete. I höst väntas kommunen anta en ny översiktsplan där projekten ingår som et första steg.
Därefter måste nya detaljplaner utarbetas och antas av kommunfullmäktige.
I båda fallen ska yttranden inhämtas från bland annat länsstyrelsen som alltså stoppat det tidigare projektet med bad- och konferensanläggning. Även tidskrävande överklaganden från privatpersoner och andra berörda kan komma att sinka projekten.
Svedala kommunalråd Linda Allansson Wester säger dock att man haft diskussioner med länsstyrelsen och tror sig ha bättre möjligheter att förverkliga de nya planerna. Bland annat därför att en hästsportsanläggning anses smält in bättre i landskapet.
För golfanläggningen PGA Sweden National i Bara väntas ett förverkligande av planerna vända åratal av mångmiljonförluster till vinst när antalet besökare och golfspelare i området tros öka i framtiden.
Gå till toppen