Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Trump byter diplomati mot kemi. Och världen ryser.

Osämja i G7 efter Donald Trumps tvärvändning.Bild: Jesco Denzel/AP
I ett uttalande i söndags beklagade Frankrike att USA:s president Donald Trump i sista sekund backat ur den överenskommelse som länderna i G7 kommit fram till vid helgens möte i kanadensiska Quebec:
”Internationellt samarbete kan inte vara beroende av ilska eller enstaka ord. Låt oss vara seriösa, och värdiga vårt folk”, var budskapet från det franska presidentpalatset.
”Man kan förstöra ett högt förtroende mycket snabbt med en enda tweet”, skrev den tyske utrikesministern Heiko Maas på Twitter.
I centrum för den diplomatiska krisen stod Trump och Kanadas premiärminister Justin Trudeau, värd för G7-mötet i Quebec, och bakgrunden till de hårda orden finns i den presskonferens som följde mötet. Trudeau konstaterade att samtalen kring handelsfrågor hade komplicerats av USA:s tullar på stål och aluminium, och att Kanada som utlovat kommer att gå vidare med mottullar mot amerikanska varor. Det fick i sin tur den amerikanske presidenten att i en serie tweets dra tillbaka stödet för G7:s slutkommuniké och i enlighet med sin lättkränkta personlighet kalla den kanadensiske presidenten både svag och falsk.
Det brukar sägas om diplomater att de är personer som tänker efter två gånger innan de säger något, för att sedan inte säga någonting alls. Det diplomatiska språket – som inte bara innefattar ord utan även handling – må vara artigt på gränsen till provocerande för den som inte kan den diplomatiska språkkoden, medan det för den insatte sällan behövs några övertoner för att budskapet ska gå fram.
Det politiska spelet förs med en omvänd taktik. Dels för att politiker sällan behöver försöka övertyga någon annan än väljaren, dels för att politikens själva själ är just den konflikt diplomater försöker undvika. Det är det känslomässiga budskapet politikern strävar efter.
Det ömsesidiga beroendet mellan diplomater och politiker är komplicerat. I den bästa av världar sköter var och en sitt, sällan mötas de två och ingen av dem vill heller ha det på annat vis. De senaste decenniernas utveckling av diplomatiska relationer mellan länder har lett till att svåra frågor ofta löses utan att vi andra ens vet att förhandlingar pågått, och långt innan bilder på handskakande ledare kablas ut i medierna. Från att tidigare ha behövt förlita sig på lynniga statsmäns personliga relationer till varandra, har världspolitiken allt mer kommit att styras via långsamma förhandlingar där själva grundtanken är att alla ska kunna komma hem med åtminstone en liten framgång.
Diplomati handlar helt enkelt inte om att komma överens på ett personligt plan, utan att lyckas uppnå gemensamma intressen.
Donald Trump tror inte på diplomati. Han tror på kemi.
Kanske är det därför han rasar mot sina västliga allierade - och rosar auktoritära ledare.
Det finns troligen flera skäl till att den amerikanske presidenten förde fram förslaget att åter låta Ryssland ta plats vid G7-ländernas bord, efter att landet förlorat sin plats som en konsekvens av annekteringen av Krim. Utredningen kring eventuell rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet pågår fortfarande, och med den också spekulationerna kring tjänster och gentjänster. Men Trump säger sig också ha något annat gemensamt med den ryske presidenten Vladimir Putin, något de tidigare ledarna saknade.
Kemi.
Det är logiskt att diskussionerna inför toppmötet i Singapore, där Trump nu till slut träffar den nordkoreanske ledaren Kim Jong Un, också de nästan uteslutande har handlat om personligheter som klickar. "Inom en minut" efter att de träffats kommer han att veta om mötet blir framgångsrikt, hävdade den amerikanske presidenten före avresan.
Trump, Putin och Kim delar alla det storhetsvansinne som suger näring ur kombinationen machoideal och makt. Men de delar också uppfattningen att internationella relationer avgörs av personliga relationer. I helgen var det Justin Trudeau som fick se prov på vad som händer om man gör sig ovän med Trump. Imorgon kan det vara någon annan. Den som istället för kemi tror på diplomati i storpolitiken gör rätt i att oroas.
Gå till toppen