Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Uwe Rösler ny MFF-tränare

Malmö FF bjöd på en riktig överraskning när man presenterade sin nye tränare idag. Tysken Uwe Rösler, 49, som senast fick sparken från ett engelskt division tre-lag, tar över efter den tillfälliga lösningen Daniel Andersson.

Bild: EMIL LANGVAD
Uwe Rösler föddes i Tyskland och var under sin spelarkarriär bland annat målspruta i Manchester City i början av 1990-talet. Han har även spelat i Southampton, Kaiserslautern och Lilleström. Senaste tränarjobbet var i engelska tredjedivisionen, där han efter en rad förluster fick sparken från Fleetwood Town i januari.
Tränarbomben presenterades på en presskonferens på Stadion klockan 12 idag.
Rösler har varit tränare i 13 år för lag i Norge och England. I Tippeligaen tränade han Lillestrøm, Viking och Molde innan han 2011 rekryterades till England, där han varit huvudtränare för Brentford, Wigan, Leeds och senast Fleetwood Town i Championship och League One.
Läs också Tv med Uwe Rösler: ”Jag såg snabbt massor av möjligheter här”
– I MFF är man vana vid att vinna men av någon anledning är man på en tiondeplats i ligan. Nu ska vi utvärdera läget och börja göra saker bättre med det kortsiktiga målet att vinna så många matcher som möjligt och klättra i tabellen, säger Uwe Rösler.
Kontraktet är skrivet över två och ett halvt år.
– Jag är lycklig. Efter min tid i Norge vet jag hur stor den här klubben är. Jag vet att det är den största i Sverige, och en av de största i Skandinavien, fortsätter Uwe Rösler.
Läs också MFF:s nya tränare Uwe Rösler i bilder
Sportchefen Daniel Andersson om den nye tränaren:
– Hans fotbollssyn är tyskinspirerad men också influerad av erfarenheter från både England och Skandinavien. Han vill spela ett snabbt och energifyllt anfallsspel. Defensiven är dynamisk och med hög press.
Läs också TV med Daniel Andersson: Rösler står för en snabb fotboll
Uwe Rösler under tiden som manager i Wigan. Bilden är från en semifinal i FA-cupen mot Arsenal 2014.Bild: Bogdan Maran
Efter succéåren med norrmannen Åge Hareide, som gav två SM-guld och två avancemang till Champions League 2014-2016, har MFF haft svårt att hitta rätt tränare.
Dansken Allan Kuhn kom, sågs – och vann SM-guld 2016. Men det räckte inte för att få fortsätta leda laget. Kuhn ansågs inte vara rätt tränare för att föra MFF ut i Europa.
In kom Magnus Pehrsson, som ansågs ha de kvaliteter Allan Kuhn saknade. Pehrsson tog guld 2017, men misslyckades i CL-kvalet mot Vardar från Makedonien. Under 2018 tog sig MFF till cupfinal, men föll tungt mot Djurgården. När laget dessutom sladdade i allsvenskan efter vårsäsongen kom beskedet den 14 maj att även Magnus Pehrsson fick sparken. Dagen före hade MFF förlorat Skånederbyt mot Trelleborgs FF med 0–1.
Som tillfällig lösning hoppade sportchefen Daniel Andersson i tränaroverallen.
Men nu blir det alltså Uwe Rösler som tar över.
Läs också TV med Niclas Carlnén: ”Det känns bra, Uwe passar in på i princip allting”

MFF-tränare på 2000-talet

ÅrTränare
2000Michael Andersson
2002Tom Prahl
2006Sören Åkeby
2008Roland Nilsson
2011Rikard Norling
2014Åge Hareide
2016Allan Kuhn
2017Magnus Pehrsson
Gå till toppen