Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lekplats för fiskar får bidrag

En damm som ska ge mer fisk i Kävlingeån blir verklighet i år, bland annat tack vare bidrag från Sparbanken Skånes ägarstiftelser. Här är hela bidragslistan för Kävlinge kommun.

Det finns hinder för fiskarna att leka på några ställen i Kävlingeån. Tack vare ett bidrag kan nu en gammal damm återskapas för att ge mer fisk i ån.Bild: Maria Sehlin
Kävlingeåns-Löddeåns fiskevårdsområdesförening är bland de tiotal Kävlingeföreningar som nu får bidrag till olika projekt från Sparbanken Skånes ägarstiftelser.
Fiskevårdsområdet kommer senare i år att anlägga en damm i närheten av Vikingabyn för att ge laxarna bättre chans att leka i en sidobäck.
– Vi ska återskapa ett så kallat lertag, en djup damm, som har vuxit igen. Nu växer här träd och gräs – dessutom gör ett gammalt rör att öring och lax inte kommer upp i biflödet, säger Lennart Bengtsson som är ordförande i föreningen.
Genom att bygga bort vandringshindret hoppas de på fler fiskar i ån.
– Vi vill få fisken att trivas och göra att de kan komma upp naturligt här. Fisket är jättebra i ån, det är gott om fisk och vi säljer drygt 200 000 fiskekort om året, säger han.
Föreningen består av markägare och fiskare som värnar om åns natur. Tack vare bidraget och även intäkter från fiskekorten kan de göra den här satsningen. Tillståndet från länsstyrelsen är klart och bygget kommer sannolikt igång efter sommaren.
– Nästa projekt vi hoppas kunna göra är att bygga en fiskeväg runt dämmet i Rinnebäck, berättar Lennart Bengtsson.
Sammanlagt delas 350 000 kronor ut till ett tiotal föreningar och organisationer i Kävlinge. De blir bland annat även pengar till fasta vindskydd och fler friluftsteaterföreställningar.
Fakta

Här är de som fått bidrag för verksamhet i Kävlinge

* Friluftsfrämjandet Lödde: Nya tält till äldrebarnsgrupperna, 20 000 kronor.

* Kävlinge amatörteaterförening: Friluftsteaterföreställningar, 40 000 kronor.

* Scouterna Lödde: Fasta vindskydd i skogen vid scoutstugan samt inköp av industrisymaskin för reparation av tält och vindskydd, inköp av primuskök och paddlar, 37 500 kronor.

* Kävlinge gymnastik och idrottsförening: Upprustning av kök och kiosk, 30 000 kronor.

* Segelsällskapet Pinhättan: Materialinköp för renovering av jolleskjul och brygga, 26 550 kronor.

* Kävlingeåns-Löddeåns fiskevårdsområdesförening: Anlägga vattenbiotop för lax och öring, 20 000 kronor

* Lions club Löddeköpinge: Lions Sillamarknad, 15 000 kronor.

* Musikföreningen i Kävlinge LIVE! - Musikfestival i Kävlinge, 60 000 kronor.

* Kävlinge SSP, BojK, Lbs Rikskval för optimistseglare och Elitserie för e-jolleseglare, 37 500 kronor.

* Barsebäcks 4h: Byggnation Alpackaprojekt, 10 000 kronor.

* FC Rosengård: Hattrick 2018 – ett projekt för hållbar tjejfotboll i flera orter, 34 874 kronor.

* Trivsel& Trevnad: Rörelse till musik, 2 500 kronor.

Fakta: Sparbanken Skånes ägarstiftelser

Gå till toppen