Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmökraften ska få 1 500 arbetslösa ut i jobb eller studier

Det finns många långtidsarbetslösa i Malmö. Nu ska några av dem få en ny chans i projektet Malmökraften.
– Målet är att 1 500 ska få arbete eller utbildning, säger Aleksandra Garbeska chef på Arbetsförmedlingen i Malmö

När Arbetsförmedlingen, Malmö stad, Försäkringskassan, Finsam och primärvården presenterar projektet Malmökraften på tisdagen har det redan varit igång sedan maj.
– Vi har redan 1 000 inskrivna och vi sitter i en lokal på Kungsgatan i Malmö, säger Maria Norrby, chef för Malmö stads arbetsmarknadsavdelning.
Över 7 000 Malmöbor är långtidsarbetslösa, 4 000 av dem ska ingå i Malmökraften. Varje arbetslös knyts till ett team med en socialsekreterare, en arbetsmarknadssekreterare och en arbetsförmedlare. Primärvården Skåne bidrar med fyra vårdkoordinatorer från vårdcentralerna.
– 40 personer jobbar i projektet. Det är tio team med tre medarbetare. Sedan finns specialister som jobbar konsultativt, säger Maria Norrby.
Idag möter de långtidsarbetslösa många myndigheter som försöker hjälpa dem. Primärvården kanske har vissa krav, Försäkringskassan andra och kommunen helt andra. Genom att myndigheterna samarbetar kring individen blir väntetiderna kortare och utredningarna mer effektiva.
– Idag behöver någon kanske vänta två veckor på att få tid hos en annan myndighet. Vi ser att personer som inte behöver jättemycket insatser måste vänta länge och det är kostsamt för samhället och tufft för individen, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Deltagarna ska ha varit arbetslösa i minst 14 månader och omfattas av aktivitetsgarantin. Hälften av deltagarna i Malmökraften ska slumpas in. Hälften väljer kommunen ut och 300 väljer Försäkringskassan ut.
– De som är sjukskrivna över två år ökar. Många av dem har psykisk ohälsa och en lång historik av sjukdomar och arbetslöshet. De är inte med i arbetslöshetsstatistiken, men de är en del av de arbetslösa i Malmö och en potentiell arbetskraft, säger Ann Walestrand, samverkansansvarig för Försäkringskassan i Malmö.
Målet är alltså att 1 500 långtidsarbetslösa ska komma i arbete eller i studier efter de två år som projektet pågår. Ett annat mål är att få de fyra olika myndigheterna att bli bättre på att samarbeta. Under projekttiden utvärderas projektet löpande av Inspektionen för socialförsäkringar, ISF.
De 4 000 långtidsarbetslösa i Malmökraften ska i utvärderingen jämföras med de andra 3 000 långtidsarbetslösa som får insatser av myndigheterna var för sig.
–  Ambitionen är att vara ett pilotprojekt och få en effektiv resursutnyttjning. Nu gör vi detta genom att dra igång med 4 000 deltagare, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Malmökraften finansieras av Finsam, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
Fakta

Finsam

Lagen om finansiell samordning, i dagligt tal Finsam, trädde i kraft 2004,

Lagen gör det möjligt för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommun och region att samverka finansiellt inom välfärds- och rehabiliteringsområdet i ett så kallat samordningsförbund.

Detta gör man för att hjälpa medborgare att få stöd och rehabilitering så att de kan försörja sig själva.

Gå till toppen