Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Persson: Det handlar om mänskliga rättigheter

Förre statsministern Göran Persson, som besökte Nordkorea för 17 år sedan, anser att grundfrågan handlar om mänskliga rättigheter. – Där är de inte beredda att kompromissa, säger han till TT.

Tidigare statsminister Göran Persson (S) påminner om bristen på mänskliga rättigheter i Nordkorea.Bild: Pontus Lundahl/TT
Göran Persson ledde en EU-delegation som besökte Nordkorea 2001 för att diskutera en försoning mellan de två koreanska länderna. Han träffade då bland annat den nuvarande ledarens far som då hade makten, Kim Jong-Il.
Persson tror att USA och Nordkorea kan komma överens, även om det är oklart om vad.
– Att de kan åstadkomma något, det tror jag. Men i slutänden kommer det att handla om Nordkoreas syn på mänskliga rättigheter. Och där har vi en situation som är oförändrad jämfört med hur jag upplevde det när jag var där.
– Allt det andra kan man nog hantera och koka ned till olika typer av uppgörelser, men det här är kärnfrågan, för det handlar om vilket samhälle nordkoreanerna ska leva i, och där är de inte villiga att kompromissa, säger Persson.
– Men det är inte mitt intryck att de frågorna står högst upp på Trumps dagordning, om jag uttrycker mig försiktigt, säger Göran Persson.
Gå till toppen