Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Persson: Driv frågor som berör människor

Den tidigare S-ledaren och statsministern Göran Persson har flera konkreta förslag för hur Socialdemokraterna ska hantera opinionsraset. – Driv kraftigt höjda pensioner och stoppa alla vinstdrivande skolor, säger han till TT.

Förre S-ledaren och statsministern Göran Persson vill att S driver nej till Nato.Bild: Pontus Lundahl/TT
Nedbrytningarna av SCB:s opinionssiffror som presenterades på måndagen visar att Socialdemokraterna kraftigt tappar arbetarväljare, både LO-anslutna och icke anslutna.
Men Göran Persson är inte alltför oroad av stödet för partiet.
– Skulle SCB bli valresultat så är det ju en fortsatt Löfvenregering. Det är viktigt att komma ihåg. Just nu är det ett oerhört fokus på Socialdemokratins kris, men de borgerliga är ju i ett ännu sämre läge, vilket ingen tycks vilja prata om, säger Persson.
Han anser att S måste fokusera på frågor som berör människors vardag och som är partiskiljande.
– Jag tycker att vi ska gå ut tydligt och säga att vi ska höja pensionerna, och höja dem så kraftigt att vi också måste höja avgifterna till pensionssystemet. Jag tycker också att vi ska gå ut och säga att vi inte ska ha en enda vinstdrivande skola i Sverige. Vinster hör inte hemma i skolsystemet, säger Persson.
Han nämner även Natofrågan, där S bör driva ett nej till medlemskap. De fyra Allianspartierna vill alla att Sverige ska gå med i Nato.
Ytterligare en fråga Persson nämner är skattesystemet.
– Där är kommunalskatten det mest utmanande. I dag fungerar det så att ju sämre service, desto högre skatt betalar du, säger han.
– Ta sådana tydliga och klara frågor och ta ställning och driv, så får du en bra politisk konflikt som är fruktbar för socialdemokratin och kanske också för de borgerliga. Det är det vi saknar och i det vakuumet kan ju Sverigedemokraterna växa, säger han.
Gå till toppen