Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Polarprisets stiftelse behöver mer pengar

Marie Ledin, vd för Polarprisets stiftelse, önskar fler sponsorer. Arkivbild.Bild: Hossein Salmanzadeh/TT
Musikvärldens motsvarighet till Nobelpriset, Polarpriset, har bekymmer med finansieringen, rapporterar Sveriges Radio.
Polarpriset, som delas ut årligen med en prissumma på två miljoner kronor, finansieras av skivbolagsdirektören Stikkan Andersons donation. Medan prisgalan och den årliga verksamheten är tänkt att finansieras av sponsorer, enligt tidigare uttalanden från stiftelsens ledning.
Men budgeten håller inte. De senaste åren har Polarprisstiftelsens årsredovisningar visat ett glapp på betydligt större utgifter än inkomster. Bara under 2017 gick stiftelsen i förlust med cirka sju miljoner kronor, borträknat intäkter från värdepapper.
Inför årets prisgala bad stiftelsen kulturdepartementet om 400 000 kronor för att över huvud taget kunna bjuda in en av årets pristagare – eleverna från Afghanistans nationella musikinstitut.
I ett mejl till Sveriges Radio påpekar Marie Ledin, vd för Polarprisets stiftelse, "att stiftelsen har många sponsorer och är glada för det, men att de gärna vill ha fler och att många diskussioner pågår".
Gå till toppen