Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Problemet är inte att skolmaten är vegetarisk, det är att den inte är god

Vegetarisk skolmat. Varför inte laga vårrullar, tomatsoppa eller potatisbullar? Vanlig mat som barn gillar, skriver Tove Persson.Bild: Niklas Gustavsson
Vegetarisk mat är något de flesta borde äta mer. Vi konsumerar oproportionerligt mycket kött. På många skolor har man infört en eller flera köttfria dagar. Problemet med många skolor är att de inte serverar god vegetarisk mat. På mina syskons skolor har de mycket vegetarisk mat. Ändå har mina syskon en negativ syn på vegetarisk mat. När vi säger att det är vegetarisk mat hemma blir svaret ”nej, usch, inte vegetariskt!”. De tycker att det är äckligt, även om de inte ens vet vad det är för mat. De tror att vegetarisk mat är gräsbiffar med matvete och barkbröd.
På många skolor gör man väldigt komplicerad vegetarisk mat. Det är biffar med konstiga tillbehör och såser. Det är pastor med diverse köttersättningar. Varför? Varför lagar de inte mat som från början är utan kött istället för att krångla till det? Varför inte laga vårrullar, tomatsoppa eller potatisbullar? Vanlig mat som barn gillar. Man kan visa att vegetarisk mat inte behöver vara något speciellt utan att vi ofta äter vegetariskt utan att tänka på det.
Börjar man servera god mat i skolan istället för den befintliga kanske fler barn skulle vilja äta vegetarisk mat hemma. De kommer förstå att vegetariskt också är mat och vilja äta det mer. Vi måste äta mer vegetariskt, för vår köttkonsumtion kommer inte hålla i framtiden. Dålig vegetarisk mat har motsatt effekt. Istället för att uppmuntra barnen till att äta mer vegetariskt kommer skolan göra barnen rädda och kanske få dem att börja se kött som den enda dugliga proteinkällan. Vegetarisk mat behöver inte bestå av sällsynta bönor och konstiga kolhydratkällor.
Äcklig mat i skolan har varit ett problem i decennier. Många äter inte tillräckligt i skolan och får inte i sig alla de näringsämnen de behöver. Hur ska de orka koncentrera sig i skolan när de ätit ett knäckebröd och ett glas mjölk till lunch? De kommer att sträcka sig efter annan form av energi, som energidryck och godis. Detta har en mycket negativ effekt på deras hälsa. Serverar man istället bra mat kommer barnen att äta bättre och orka mer.
Många använder den oangenäma vegetariska maten som ett argument för att sluta äta vegetariskt. “Mina barn kommer hem vrålhungriga efter att vegetarisk mat har serverats i skolan, de åt bara knäckebröd. De måste sluta servera vegetariskt!”. Jag är ledsen, men knäckebröd är också vegetariskt, så ditt barn kom tyvärr inte undan. Det detta bevisar är att ditt barn inte avskyr vegetariskt, barnet vägrade inte äta knäckebröd för att det inte var kött på. Det bevisar att denna specifika maten inte var god och att barnet valde att hellre äta knäckebröd. Problemet är alltså att det finns mindre god mat, och den måste bort. Det var inte avsaknaden av kött som gjorde att barnet inte åt det.
Vi måste lösa problemet nu, vi har inte tid att vänta. Lösningen är inte att tvinga barn att äta dålig vegetarisk mat. Lösningen är att servera god mat utan kött.

Tove Persson

Södra Sandby
Gå till toppen