Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Skånskt silver i kock-EM

Inspirationen kom från svensk sommar – och det räckte till en silvermedalj för Sverige i kock-EM. Helsingborgskocken Sebastian Gibrand lagade ihop sina vinnande recept med hjälp av bland annat ägg, krispig potatis, koldoftande zucchini och sparris. – Det är en internationell touch med svenska produkter, säger han efter tävlingen.

Kocken Sebastian Gibrand. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
Norge knep guldet, men Sebastian Gibrands "Ljusa Sommardagar" och "Varma sommarnätter" – två presentationer på tallrik respektive fat – säkrade andraplatsen i Bocuse d’Or Europe som avgjordes i Turin.
Allt som allt tog de båda rätterna, som enligt reglerna tillagas för 15 personer vardera, 5 timmar och 35 minuter att färdigställa. De somriga smakerna var klart inspirerade även av en internationell smakbild, enligt Gibrand som kommer från Helsingborg. Och anrättningarna föll juryn i smaken.
– Det känns bra, det alltid bra att placera sig på pallen och kvalificera sig till Lyon.
Totalt tävlade 20 nationer, varav de tio bästa går vidare till världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or, kock-VM i Lyon 2019. Förberedelserna för team Sweden börjar redan på onsdagen.
– Det handlar om att optimera fysiskt och mentalt, säger Gibrand.
– Det kommer bli en helt annan smakbild eftersom vi tävlar i januari, lite mörkare.
I tisdagskvällens tävling hamnade Danmark på tredje plats och Finland på fjärde plats.
Fakta

Bocuse d'Or

Bocuse d'Or är en tävling i fransk matlagning som ofta kallas kock-VM. Tävlingen är döpt efter sin upphovsman Paul Bocuse, världens kanske mest berömde kock, som avled den 20 januari i år. Bocuse d’Or Europe är en kvaltävling till världsmästerskapet.

Källa: Gastronomi Sverige

Fakta

Tävlingen och huvudråvarorna

De tävlande ska på fem timmar och 35 minuter tillaga två rätter för 15 personer, varav den ena rätten ska serveras på fat för 15 personer och den andra på tallrikar för 15 personer. Inför huvudrätten tilldelas de tävlande två nötköttfiléer från kalv på en vikt mellan 3,9 och 4,5 kilo, 1 kilo risottoris samt 1,5 kilo kalvbräss. Utöver huvudråvarorna ska faträtten bestå av tre garnityr, varav den ena ska vara utmärkande för det land kandidaten representerar.

Källa: Gastronomi Sverige

Gå till toppen