Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Håkan Engström: Två små diktatorer

Fox News väcker liv i gammal Costello-låt

Elvis Costello med skjutklar gitarr, på Dad's Dancehall i Malmö 1978.Bild: Per-Roland Nilsson
Sedan Abby Huntsman på Fox News råkat kalla sammankomsten mellan Kim Jong-Un och Donald Trump ett "möte mellan de två diktatorerna" har det varit mödosamt att för en enda sekund få Elvis Costello-låten "Two little Hitlers" ur huvudet.
Läs också Inte märkligt att Fox News råkade kallade Trump diktator
Costello skrev den i slutet av 70-talet och inkluderade den på den lp som kom att heta "Armed forces" men länge hade det mycket mer målande arbetsnamnet "Emotional fascism". Den handlade ganska lite om politik så som vi normalt känner den, fast visst går det att hitta dubbelmeningar i hans sånger om ett av det förra århundradets kärlekskrig.
Two little Hitlers will fight it out until / One little Hitler does the other one's will, heter det i refrängen.
A simple game of self-respect / You flick a switch and the world goes off / Nobody jumps as you expect / I would have thought you would have had enough by now låter mest som en beskrivning av det stora barnet i Nordkorea.
Men det är en öppen fråga vem av de båda som passar bäst in på slutklämmen He wants to know the names of / All those he's better than.
Gå till toppen