Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Vi kommer inte ifrån en debatt om abort

Vi kommer inte undan det övergripande och svåra dilemmat: abort eller inte. Det skriver Nanny Hartsmar.Bild: Hasse Holmberg / TT
Emma Persson har skrivit en stark text om att allt fler väljer att abortera foster med Downs syndrom. Det är lätt att instämma i de obehagliga och etiska dilemman och övergripande konsekvenser man kan ställas inför som blivande förälder.
Läs mer: Vem har rätt att bestämma vem som ska få leva och inte leva?
Jag saknar dock ett resonemang som inkluderar samtliga foster, alltså även de som är friska. Om vi inkluderar dem, så får vi en debatt och etiska dilemman på ett annat plan. För eller emot abort.
Jag har under försommaren i sociala medier tagit del av flera inlägg angående den irländska omröstningen rörande ja eller nej till abort. Flera som skrev där var för abort men samtidigt tydligt emot abort av foster med konstaterad funktionsnedsättning. En sådan värld sade man sig inte vilja ha och associationerna till nazitiden var legio.
Jag frågar mig varför det för en del är okej att välja abort av ett friskt foster men inte av ett med till exempel Downs syndrom.
Vi måste orka diskutera mer än det som jag själv så gärna hävdar, kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp. Emma Persson frågar sig vilken nästa egenskap blir som kan komma att väljas bort: rödhåriga, blonda eller mörkhåriga. Friska foster finns redan på listan.
Vi kommer inte undan det övergripande och svåra dilemmat: abort eller inte.

Nanny Hartsmar

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen