Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

"Behövs för de mest utsatta"

Barnkonventionen som lag behövs för att garantera skydd, framförallt för de mest utsatta barnen i samhället, anser Barnombudsmannen.

Barnkonventionen som lag behövs för att garantera skydd, framförallt för de mest utsatta barnen i samhället, anser Barnombudsmannen. Arkivbild.Bild: Hasse Holmberg
– Trots att barnkonventionen faktiskt gäller i dag så kränks barns mänskliga rättigheter varje dag i Sverige. Barn utsätts för våld i hemmet, i skolan, i sitt närområde, barn utsätts för tvångsåtgärder inom psykiatrin, barn inom den sociala barnavården får inte sina rättigheter tillgodosedda. Det finns en rad områden där barns rättigheter behöver stärkas, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, vikarierande barnombudsman.
Med barnkonventionen som lag kommer det att bli en skillnad, enligt BO.
– En lag kan till exempel tillämpas av domstolar och myndigheter, det kommer att utvecklas rättspraxis på området och det kommer att bidra till att man ser barn som rättighetsbärare på ett tydligare sätt, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.
Inte minst kommer detta att gynna barn i utsatta situationer, säger hon.
– Det innebär också att ge barn och unga information för att de ska veta vad de har för möjligheter. Men sedan får barnkonventionen också företräde framför förordningar och myndighetsföreskrifter och luckor som finns i lagstiftningen kan täppas till.
Men det finns också områden som behöver ses över ytterligare, anser BO.
– Det finns en rad svenska lagstiftningar som behöver stärkas, till exempel när det gäller skyddet mot våld.
TT: Och det är inget barnkonventionen som lag kommer att åtgärda?
– Jag tror man behöver göra både och. Barnkonventionen som lag, men sedan måste man också börja ändra svensk lagstiftning så att den ligger i överensstämmelse med barnkonventionen, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.
Gå till toppen