Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

”Släpp loss kulturen” vill visa upp förebilder

Berättelser ur Kroksbäcksbors vardag intar scenen när projektet Släpp loss kulturen sätter upp föreställningen "Jag är en Kroksbäckare". Sydsvenskan hälsade på under en repetition innan premiären.

Faryad Sayadi har gjort sig ett namn som regissör men axlar i "Jag är en Kroksbäckare" rollen som skådespelare.Bild: Irina Bernebring Journiette
I en av stadsteaterns replokaler på Stadt Hamburgsgatan spelar Faryad Sayadi upp en scen ur föreställningen "Jag är en Kroksbäckare" under dramaturgen och regissören Karim Rasheds vakande öga.
– Jag har Kroksbäck i blodet, säger Faryad Sayadis karaktär som precis har äntrat scenen på en cykel.
Därefter följer en föreställning med dans, sång, rap, arabisk musik och videoklipp med intervjuer med människor som delar med sig av sina berättelser om området. En föreställning som vill skildra historier ur vardagen i Kroksbäck med utgångspunkt i invånarnas egna upplevelser.
– Vi vill belysa sidor av Kroksbäck som skyms undan av mediernas berättelse om brottslighet och våld. Hela texten bygger på vad folk i området har berättat för oss, säger Karim Rashed och fortsätter:
– Många köper en bild som har målat Kroksbäck svart och glömmer att där bor en massa människor med egna berättelser om kärlek, liv, sin framtid och sin barndom.
Men allt är inte bara harmoni – en berättelse handlar exempelvis om relationen mellan inrikesfödda och nyanlända svenskar.
– Man ska inte blunda för kulturkrockar. De finns och kommer alltid att finnas, men man ska inte se dem som något farligt. De är en normal konsekvens av mångfald, säger Karim Rashed och lägger till att vi måste fortsätta att arbeta med kulturkrockar för att utvecklas tillsammans.
Karim Rashed, som är konstnärlig ledare för projektet, är utlånad från Malmö stadsteaters Unga teater där han till vardags verkar som dramapedagog. Men enligt honom har Släpp loss kulturen ett viktigare socialt syfte än ett konstärligt: att inspirera fler unga i Kroksbäck att upptäcka kultur och att bygga broar mellan Malmös kulturinstitutioner och området.
– Vi vill visa upp förebilder som kan inspirera de i området och visa att människor som kommer ifrån samma förutsättningar också kan lyckas inom kultur, säger Karim Rashed och berättar att Faryad Sayadi är en sådan förebild.
Faryad Sayadi kom till Sverige från Iran för sex år sedan och har sedan dess gjort sig ett namn som regissör, även om han i "Jag är en Kroksbäckare" axlar rollen som skådespelare.
– Teater för mig är en chans att leva ett annat liv. Jag älskar det. Du har en tydlig kontakt med publiken och kan skicka ett budskap till dem direkt, säger han.
Budskapet han och Karim vill skicka med publiken är att kultur är för alla.
– Många känner att kultur är något som ligger långt ifrån deras verklighet, säger Karim Rashed och hoppas att Släpp loss kulturen och föreställningen kan sänka tröskeln.
– Det vi gör är att ta upp diskussionen för att få folk att förstå att kultur är för alla – oavsett social klass eller bakgrund, fortsätter han.
Varför är den här föreställningen viktig?
– Den är viktig för att den ger människor möjligheter till igenkänning. Folk kan komma och se en pjäs som handlar om, och berör, deras vardag. Kan vi genom det här projektet hjälpa unga människor att hitta rätt och bygga broar, då har vi lyckats, säger Karim Rashed.
Fakta

Jag är en Kroksbäckare

Vad: "Släpp loss kulturen - Jag är en Kroksbäckare" Föreställningen är en del av projektet Släpp loss kulturen som drivs av Flamman ungdomarnas hus i samarbete med MKB och Malmö stadsteater/Unga teatern, med stöd av Statens kulturråd.

När: Lördag den 16 juni klockan 15 och klockan 17.

Var: Kroksbäcksskolans aula.

Gå till toppen