Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

De rödgröna fick sin vilja igenom när SD lade ner rösterna

Politikerna tjafsade med varandra, var överens då och då, pratade i evigheter och tog en massa beslut. Efter valet ska allt ändå göras om. Här är några av frågorna och replikerna som stack ut under budgetfullmäktiges första dag.

Kommunfullmäktige i Lund den 13 juni 2018.Bild: Tom Wall
Det började inte bra – teknikstrul direkt. De 65 ledamöterna plus ersättarna fick köra manuellt upprop. "Som om det vore 2006", twittrade Hanna Gunnarsson (V).
När det manuella uppropet efter flera minuter nästan var klart vaknade maskinen ur sin slummer. Ledamöterna drog en djup suck över att slippa manuella omröstningar i två dagar och kunde klicka in sig som vanligt.
***
Sedan Joakim Månsson Bengtsson (Fi) – en av kommunfullmäktiges yngsta ledamöter – lämnat fullmäktige fick alla politiker flytta ett steg, eftersom ledamöterna sitter i åldersordning. Yngst i salen var dock inte en fullmäktigeledamot. Det var Betty Janssons (M) 18 månader gamla son Björn Andersson, som faktiskt medverkade på sitt andra raka budgetfullmäktige.
***
"Många upplever en ketchupeffekt: Gräver ni överallt? Ja, men vi tog ju över efter åtta år när det hände väldigt lite."
Anders Almgren (S) gav sig på alliansen, som styrde Lund 2006-2014.
***
"Wallinska nödmynt."
Anders Almgrens beskrivning av hur alliansen enligt honom finansierar sitt budgetförslag.
***
"Vi ger inte allt åt alla – åtminstone inte genast. Och det blir inga "extra allt"-löften. Men vi ger något åt alla."
Christer Wallin (M) om alliansbudgeten.
***
"Är detta budgetfullmäktige helt onödigt?" frågade sig Emma Berginger (MP), mot bakgrund av att budgeten måste tas om efter valet i höst. Nej, svarade hon själv: "Här visas för väljarna vad som döljer sig bakom alla vackra ord i valrörelsen och vad som verkligen prioriteras av partierna."
***
"Det måste bli ett slut på att fokusera så mycket på förövarna och så lite på offren."
Philip Sandberg (L) berättade hur rånoffers hela liv kan vändas upp och ner och argumenterade för alliansförslaget om trygghetsvakter.
Emma Berginger kontrade lite senare:
”Kommunens roll är att arbeta förebyggande, inte att leka polis”, sa hon.
***
"I årets budget finns 93 miljoner kronor i dolda nedskärningar."
Hanna Gunnarsson (V) argumenterade mot de besparingar som i budgeten benämns "generella effektiviseringar".
Hyresgästföreningen demonstrerade mot vinstuttag ur LKF utanför Stadshallen. Frågan behandlas under torsdagen.
***
SD säger sig vara berett att ge upp sin vågmästarroll. Om SD-budgeten faller så tänker partiet inte rösta på något annan budgetförslag i omröstningarna, förklarade Hans-Olof Andersson (SD) under inledningsanförandet. Och SD lade också ner sina röster i de första slutomröstningarna.
I praktiken innebär SD:s besked att de fyra rödgrönrosa partierna blir största block – om de röstar tillsammans. Men alliansen är större om de styrande partierna S och MP står ensamma.
Frågan är om SD agerar likadant efter valet, när det blir skarpt läge?
– Omöjligt att veta. Det beror helt på de politiska förhållandena, säger Hans-Olof Andersson till Sydsvenskan.
***
Kan Lunds gymnasier bli en het valfråga? FNL:s Börje Hed krävde att "fritt sök" ska omförhandlas och att bygget av Hedda Andersson-gymnasiet stoppas.
KD:s Agneta Lindskog höll inte med om kritiken mot "fritt sök":
"Vi ska vara glada över att andra vill söka sig hit", sa hon och tyckte att det inte heller var en katastrof för de andra kommunerna, som kan koncentrera sig på eleverna som stannar kvar.
***
"Det ska bli lättare att etablera företag i såväl Lunds stad som i andra delar av kommunen."
Inga-Kerstin Eriksson (C) i inledningsanförandet.
***
"Det är vi som bäst representerar vanligt folk. För det är inte så många som under hela sin livstid passar in i normen."
Cherry Batrapo (Fi) under sitt inledande anförande.
***
"En nedskärning måste även drabba kommunalråden."
Daniel Beckman (Fi) ville sänka toppolitikernas arvoden. V var inne på samma bana.
Ulf Nymark (MP) höll inte med.
"Kommunalrådslönerna ligger högre än många andra, men skulle man räkna på timlönen ligger kommunalrådslönerna i den absoluta låglöneklassen", sa Nymark, som själv vikarierat som kommunalråd ett tag.
***
FNL hade missat att ta bort pengarna till fastighetsmässan Mipim och Almedalsveckan i sitt budgetförslag, erkände Börje Hed (FNL). Nu valde man att ansluta sig till V och Fi som också vill stryka pengarna. SD sa nej till deltagande i Mipim och ville minska Almedalskostnaden. Inget av förslagen fick majoritet.
***
Hur mycket extrapengar ska kommunen satsa på jämställda löner nästa år? 2,5 miljoner kronor, tyckte S och MP. Tre gånger så mycket, ansåg V. S och MP-förslaget gick igenom.
***
Tjänstemännen på ekonomiavdelningen satt som vanligt på läktaren och räknade på siffrorna. I år var det lite mer komplicerat än vanligt.
I början av budgetprocessen hade S+MP-förslaget varit grundförslag. Sedan triumferade alliansens förslag i kommunstyrelsen och blev därmed det förslag som budgetfullmäktige skulle utgå ifrån. I kommunfullmäktige vann i sin tur S och MP flera omröstningar – så nu blir deras förslag Lunds kommuns budget för 2019. Åtminstone fram till i höst, då budgeten ska beslutas ännu en gång och Lund kanske har ett helt annat parlamentariskt läge.
***
"Jag är stolt över att stå här och företräda fullmäktiges mest företagsvänliga parti", sa Mats Olsson (V).
Många borgerliga ledamöter skrattade, men Olsson var allvarlig och syftade bland annat på att kommunala satsningar enligt honom gör det enklare för företag att rekrytera folk.
***
"Du måste svara på vilken skola som inte ska byggas, Christer Wallin!"
Anders Almgren till angrepp mot de borgerliga, som vill minska investeringsbudgeten men inte specificerar vilka projekt som ska skjutas upp.
***
"Jag har också varit ny i politiken och man har många tankar om vad man vill förändra. Men en ordentlig research är en bra grund."
Emma Berginger tyckte inte att Börje Hed riktigt visste vad han talade om.
Hed röt tillbaka:
"Trist att du försöker förminska tyngden i mina argument genom att säga att jag är ny i politiken. Det kallas för härskarteknik."
Även Jörgen Forsberg (M) riktade kritik mot Berginger, som svarade:
"Intressant att fullmäktige har ett så starkt intresse för härskartekniker nu när en äldre manlig ledamot får höra att han är ny. Jag fick också höra många gånger när jag var ny här att jag var ny."
***
När problemen inom färdtjänsten diskuterades raljerade Mats Helmfrid (M) med att S och MP bara författar en massa skrivelse och planer i stället för att lösa det som behöver lösas:
”Det som tog priset var en skrivelse om att man skulle ha en plan om planerna. Det blir inte jämnare cykelvägar på det sättet, men det är inte konstigt att vi behöver fler tjänstemän som kan svara på alla dessa skrivelser."
Emma Berginger (MP) tyckte att Mats Helmfrid själv kanske skulle författa en skrivelse.
”Man har lite olika rutiner i olika nämnder och kommuner. Vi har valt att arbeta på ett transparent sätt, därför lägger vi skrivelser i ärenden vi vill påverka. Om du hade haft något förslag på hur vi ska lösa cykelkaoset du pratar om så hade du också kunnat lägga en skrivelse, det är inte svårt.”
***
I stället för pynt inför traditionella kristna högtider som jul och påsk borde kommunen satsa på att bygga bort sådant som gör att det offentliga rummet känns oattraktivt, otryggt eller till och med farligt, menade Marit Stigson (FI):
”Vi är inte mot pynt, men den syftar mest till att locka kunder till centrumhandeln, och då kan handeln betala.”
”Pyntet är inte till bara för handeln, folk blir faktiskt glada av färgglada påskägg”, kontrade Emma Berginger (MP).
Christer Wallin (M) påpekade att handlarna redan nu i ganska stor omfattning betalar för pyntet. Men de kan säkert betala lite mer, sade Marit Stigson.
”Vi vill så klart att folk ska vara glada, men kanske inte specifikt vid traditionella kristna högtider, utan året runt”, sade hon.
***
FI vill också ta bort fågelhusen i Stadsparken eftersom fåglarna lider. Det ville ingen annan. Moderaternas Alexander Wallin påpekade att fåglarna i voljärerna måste dödas om kommunen slutar ta hand om dem.
”Det dör fåglar där redan nu. Vi vill placera dem på Lunds djurfristad, och satsningen ligger på nästa år så att man hinner placera fåglarna”, sade Marit Stigson.
Fåglarna och julpyntet blir dock kvar – det var budgetförslaget från S och MP som gick igenom på den punkten och på alla andra punkter som hade behandlats vid denna upplagas pressläggning. Sverigedemokraterna lade antingen ner sina röster eller röstade med S och MP, när partiernas förslag var identiska.
Gå till toppen