Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första regnet på 34 dagar är här

Den som tittade ut genom fönstret på onsdagsmorgonen fick se en ovanlig syn. Då föll nämligen det första regnet i västra Skåne på 34 dagar.

Arkivbild. På onsdagen regnade det i västra Skåne.Bild: Michael Probst
SMHI gick på tisdagen ut med en varning för stora regnmängder över Skåne på onsdagen och från onsdagsmorgonen kom det efterlängtade skurar längs Skånes västkust.
– Där är ett stråk som ligger utmed västra kusten upp mot Helsingborgstrakten, säger Linus Dock, meteorolog på SMHI.
Läs också Regn och åska gör blixtvisit: ”Klassiskt sommarväder”
Redan på onsdagsmorgonen regnade det i Helsingborg och på förmiddagen fick även Malmö regn.
Onsdagens regn var det första i västra Skåne sedan den 10 maj då det uppmättes 3,3 mm på SMHI:s väderstation i Malmö. Det senaste regnet innan dess i Malmö var de 1,7 mm som föll den 1 maj.
I Malmö har den uppmärksamme även kunnat höra två åskknallar. Men varken regnet eller åskan ser ut att hålla i sig under dagen.
– Tyngdpunkten ska ligga längre österut. Det var inte med i prognosen att det skulle nå så långt västerut.
Det är istället Österlen och sträckan upp mot Blekinge som förväntas få de kraftiga skurar som SMHI varnade för på tisdagen när det pratades om minst 35 millimeter under tre timmar.
Men den som längtar efter regn ska inte ge upp hoppet.
– Om man håller ut till torsdagskvällen eller fredagsmorgonen ska det komma mer ihållande regn från sydväst. Det hänger ihop med ett ganska djupt lågtryck ute i Norska havet.
Det är fortfarande inga större mängder än 1-5 mm, men mer ihållande än det som faller under onsdagen.
Gå till toppen