Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Hotade att skjuta 23-åring och hans mamma – döms till mångåriga fängelsestraff

En drogskuld slutade med dödshot och människorov. Nu döms två män till långa fängelsestraff för flera olika brott.

En 23-årig man stämde i februari träff med sin 27-årige langare, som han hade drogskulder till, på ett gatukök i Malmö. När 27-åringen hotade den 23-årige Vellingebon kom 23-åringens mamma och lämnade 3000 kronor till langaren. Men hoten fortsatte.
Läs också 23-åring förnedrad, slagen och hotad av flera män – två åtalas
Nästa dag uppmanades 23-åringen komma till en mötesplats. Där drogs han ner i en källare och fick ta emot slag och sparkar från upp mot nio män. Två av 23-åringens framtänder gick av och han fick veta att han och hans mamma skulle bli skjutna om han inte gav männen antingen 50 000 kronor eller sin bankdosa.
Därefter tvingades 23-åringen in en bil och blev hemkörd till Vellinge där 27-åringen visade upp en handgranat för honom. Även om Vellingebon lämnade ifrån sig sin laptop vid tillfället fick han även i fortsättningen hotfulla meddelande från 27-åringen.
Den 27-årige mannen häktades en månad efter att händelserna inträffat och inom loppet av några veckor häktades även en 19-årig man.
Båda har erkänt att de varit med i källaren och i bilen till Vellinge men hävdat att de inte gjort något brottsligt. De döms nu för människorov, olaga hot, grovt rån och försök till grov utpressning.
19-åringen döms till 4 års fängelse. 27-åringen, som även döms för penningtvättsbrott och grovt penningtvättsbrott för brott han utförde i höstas, får fängelse i 6 år och 4 månader. De båda männen ska också betala skadestånd på sammanlagt nästan 90 000 kronor till 23-åringen och hans mamma.
När de båda männen åtalades i maj hade ingen av de andra gärningsmännen identifierats.
Gå till toppen