Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Iransk människorättsaktivist gripen

Nobelpristagaren Shirin Ebadi protesterar mot att människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh fängslades i Iran 2010. Sotoudeh fängslades återigen 2018. Arkivbild.Bild: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Den iranska advokaten och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh har gripits i hemlandet. Det meddelar hennes man i ett inlägg på Facebook. Han skriver att Sotoudeh blivit förd till det ökända Evinfängelset i Teheran, där flera regimkritiker hålls fängslade.
55-åriga Nasrin Sotoudeh är en av få som öppet vågar ta strid för mänskliga rättigheter i Iran. Gripandet sker efter en rad uppmärksammade protester då kvinnor utmanat påbudet att bära slöja genom att ta av sig dem på offentliga platser.
Advokaten Sotoudeh har försvarat flera av de kvinnor som protesterat mot slöjkravet, vilket infördes i samband med revolutionen 1979.
2012 tilldelades Sotoudeh Sacharovpriset av EU-parlamentet för hennes politiska kamp för att dödstraff ska avskaffas, framförallt för minderåriga.
Gå till toppen