Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

"Jag bor i ett område där man kan bli skjuten på väg hem från bussen"

Elever i två avgångsklasser på Värner Rydénskolan har skapat en pjäs om hur det är att vara ung i Malmö.

"Linje 5 – samma värld?", en föreställning om hur det är att vara ung i Malmö, skapad av elever i årskurs 9 på Värner Rydénskolan.Bild: Hussein El-alawi
Föreställningen "Linje 5 – samma värld?" handlar om Malmö. Genom staden går busslinje 5, från Stenkällan via Rosengård, Folkets park och Gamla staden, till havet och Västra hamnen. Samma linje, olika världar.
— Vi pratar hela tiden om vad som händer på Rosengård, med alla skjutningar och problem, säger Arlinda Sakipi en av eleverna som står för manus och drama.
— Det är skillnad på olika stadsdelar i Malmö, fast vi lever i samma värld, säger Sherin Esget, en annan elev som varit involverad i processen.
Föreställningen bygger på Emil Jensens dikt "Samma värld" och handlingen tilldrar sig på buss fem. Olika ungdomar kliver på och av bussen och får kontakt med varandra.
— De har varit jättekul att göra teater, speciellt med hela klassen. Vi har lärt oss samarbeta och bli kreativa, säger Sherin Esget.
— Och så var det kul att bli nervös inför premiären, säger Arlinda Sakipi.
"Vi bor i ett område som ibland känns isolerat från resten av staden". Arlinda Sakipi och Cherin Esget är två av eleverna i 9:e klass som deltagit i arbetet med föreställningen "Linje 5 - samma värld?". Nu blickar de fram emot nya möjligheter och utmaningar i livet.Bild: Hussein El-alawi
Det var inte så många killar med i pjäsen?
— De ville inte vara med, de tycker att det är skämmigt.
Ska ni fortsätta med teater? Ska ni plugga vidare?
— Kanske. Men nästa termin ska jag läsa Samhälle, säger Arlinda Sakipi.
— Nej. Sen ska jag bli socionom, säger Sherin Esget.
Gå till toppen