Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Gottfridsson fick avsluta med ny seger

Jim Gottfridssons fantastiska säsong prisades i Kristianstad när han spelade Sverige till ett nytt mästerskap.
– Det var underbart, sa han efter Sveriges seger med 26-20 som gav landslaget biljett till nästa års VM.

Jim Gottfridsson och Sverige jublar efter segern.Bild: MATHILDA AHLBERG
HANDBOLL
VM-playoff 2:2
Sverige 26 (14)
Nederländerna 20 (7)
En seger och ett avancemang satte punkt för handbollssäsongen. En framgångsrik sådan för den svenska lagkaptenen Jim Gottfridsson.
Segern mot Nederländerna i Kristianstad säkrade ett svenskt deltagande i nästa års VM som spelas i Danmark och Tyskland.
– Det var också med lite lättnad med tanke på det första resultatet som vi gjorde. Vi skulle bara träffas tio dagar och klara av den här uppgiften innan vi kunde gå på semester, sa Jim Gottfridsson.
Förlusten i bortamötet 24–25 kunde enkelt vändas i returen. Sverige gick iväg till en stor ledning redan tidigt när försvarsspelet stämde och Mikael Appelgren storspelade och radade upp parader. I nästan tio minuter stängde han igen helt och lät Sverige gå fram till en 7-1-ledning som sedan blev 14-7 i halvtid.
Nederländerna spelade upp sig i andra halvlek, men utan att på något sätt hota en svensk seger.
– Vi fick precis den start som vi ville ha och vi skulle nog kunna ha lagt in en växel till, men jag tyckte ändå att vi spelade klokt på resultatet. Vi höll motståndarna trots allt minst fem mål bakom oss hela vägen och det är en konst i sig, sa Jim Gottfridsson som själv inte fick det utrymme som han önskade men ändå lyckades spela fram sina lagkamrater med några briljanta artistnummer.
– Jag är väl ändå rätt nöjd. Det har varit en lång säsong, konstaterade han.
Säsongen har inte bara varit lång. Den har också varit otroligt framgångsrik för både egen del och hans lags.
Efter att ha inlett säsongen med en svår fotskada kom han tillbaka precis till EM där han hade nyckelrollen i den svenska framgången som gav ett EM-silver. Själv prisades han också som hela turneringens mest värdefulle spelare.
– Det var fantastiskt att komma tillbaka till EM, vilket ingen trodde. Jag vill verkligen tacka sjukgymnasten Jesper Lindgren för den hjälpen jag fick under tio dagar i Ystad före EM. Att sedan få kröna säsongen med att bli tysk mästare är otroligt, sa han.
Men det skulle visa sig att det inte var slut med utmärkelser för inför onsdagens match fick han också ta emot priset som årets spelare i Sverige inför 4360 i hemmapubliken.
– Det gör mig också otroligt stolt. Det är bara fina namn som fått det tidigare och att nämnas ihop med Kim Andersson, Stefan Lövgren, Martin Boqvist och Magnus Wislander är en ära, men det gör inte att jag slår mig till ro.
I januari väntar ett nytt mästerskap för Jim Gottfridsson och hans landslag.
– Det ser jag framemot, sa förbundskaptenen Kristján Andrésson som kunde konstatatera att det var många viktiga delar i spelat som stämde bättre i Kristianstad än i bortamötet.
– Vi var besvikna på oss själva efter lördagens match och efter matchen fanns det ett gäng spelare som ville att onsdagen skulle komma snabbt. Det fanns en revanschlusta inför den här matchen och inramningen här var bra och vi har haft ett par bra träningar.
En del i den framtida utvecklingen för landslaget handlar om att bli jämnare i sina prestationer.
– Vi ska höja vår nivå när vi har mindre bra matcher. Då ska vi ändå ligga på en nivå där vi kan vinna matcherna, sa Kristján Andrésson med blicken mot hösten och nästa mästerskap.
– Det är lätt att komma upp i den nivån när det är blågult i hallen och stämning som idag, men vi måste lära oss att göra det även i en bortamatch i Slovakien och där tycker jag att vi fortfarande har en del att utveckla, sa Jim Gottfridsson och höll med sin förbundskapten.
Gå till toppen