Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

M-ledaren kritiseras efter debatt

Moderatledaren Ulf Kristersson kritiseras för att inte ha gått upp mot SD-ledaren i partiledardebatten. – Jag är besviken, säger Liberalernas Jan Björklund.

Den sista partiledardebatten i riksdagen före valet. Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M).Bild: Jessica Gow/TT
Samtliga partiföreträdare tog replik på Jimmie Åkesson – utom Ulf Kristersson, vilket väckte reaktioner.
– Jag är besviken på att Ulf Kristersson inte tar repliker på Jimmie Åkesson. Jag vet inte om Moderaterna är rädda för att ta konflikten med SD för att man förlorar väljare, säger Björklund.
Han menar att det är viktigt att ta den konflikten för att motivera de väljare som står och väger mellan att rösta på Alliansen eller SD.
Både Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och statsminister Stefan Löfven (S) tolkar Kristerssons agerande som att M planerar en Moderatledd regering stödd på SD.
– Man får dra sina slutsatser själv. Tidigare har det tagits replik från Moderaterna på Åkesson, inte nu, säger Löfven.
Moderatledaren uppger att han vill diskutera sin egen politik och påpekar att han i hela debatten bara tog replik på statsministern.
– De flesta repliker är till för att förvanska motståndarens uppfattning och sedan tjafsa om den. Det tycker jag är helt meningslöst, säger Kristersson.
Löfven var kritisk till att han inte fick något besked från Centerledaren Annie Lööf om hon tänker släppa fram en regering som är beroende av SD. Samtidigt hävdar Löfven att det inte finns något enat borgerligt regeringsalternativ.
– Det finns inte längre någon allians. Det är viktigt att se det, för vi måste ta hand om ett valresultat som kan bli väldigt, väldigt svårt, säger statsministern.
Men Annie Lööf gav svar på tal.
– Alliansen finns i allra högsta grad och jag tror att Stefan Löfven är något stressad över det, säger hon.
Lööf påpekar att Alliansen ska presentera en gemensam reformagenda i augusti och att partierna redan lagt fram en rad förslag tillsammans, bland annat om skolan.
I den senaste SCB-mätningen är de rödgröna större än Alliansen. Alliansen tänker dock i ett sådant läge stoppa en fortsatt rödgrön regering. Det kan man göra eftersom SD också väntas rösta nej till Löfven som statsminister.
I partiledardebatten valde Löfven som väntat att fokusera på välfärden i stället för på brottsligheten och migration Han varnade för att oppositionens, inklusive SD:s, föreslagna skattesänkningar hotar välfärden.
– Valet vi har framför oss blir en folkomröstning om svensk välfärd, sade Löfven.
SD-ledaren Jimmie Åkesson gav inte mycket för Löfvens tal om att prioritera välfärden. Han kallade den rödgröna regeringens fyra år för "katastrof".
– Pengar som skulle gå till funktionsnedsatta barn har gått till asylinvandring, pengar som skulle kapa vårdköer har gått till asylinvandring och pengar som skulle gå till fattiga äldre har gått till asylinvandring, sade Åkesson.
Han undrade också varför Löfven vill låta 9 000 afghanska "män utan skyddsbehov", stanna i Sverige.
– Googla humanism, kontrade Löfven.
Fakta

Citat från debatten

"Visst är det bättre, men int' bra."

Stefan Löfven (S) tog hjälp av Allan Edwalls sångtext för att beskriva läget.

"Vi måste stoppa gängkriminaliteten, annars går samhällskontraktet sönder på riktigt."

Ulf Kristersson (M) om att folk i förorten är trötta på kriminalitet, hot och våld.

"Det är dags att summera en historiskt svag och historiskt usel minoritetsregerings kompletta misslyckande med ett ord: katastrof."

Jimmie Åkesson (SD) om fyra år med den rödgröna regeringen.

"Bara för att vädret är galet behöver inte politiken vara det."

Isabella Lövin (MP) kritiserar de borgerliga för brist på klimatpolitik.

"Ni har en obehaglig besatthet av nationens gemenskap och vill själva ha patent på vad som definierar nationen."

Annie Lööf (C) i ett replikskifte med Jimmie Åkesson om vad rasism är.

"Har man inte tänkt gifta sig ska man inte förlova sig, det kan missuppfattas. Och Sverige är på väg att förlova sig med Nato."

Jonas Sjöstedt (V) kritiserar Sveriges nära samarbeten med Nato.

"Jag är livrädd för nationalismen som politisk rörelse, när jag tittar på vad den har lett till på vår kontinent de senaste 100 åren."

Jan Björklund (L) om att han älskar nationen Sverige, men inte nationalismen.

"Rådet till den som tänkt vara sjuk i sommar är enkelt – vänta till hösten."

Andreas Carlson, inhoppare för KD-ledaren Ebba Busch Thor, om köer och personalbrist i vården.

Gå till toppen