Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Man kan inte avstå från att ha en bostad bara för att man inte har råd

Att äga och förvalta hyreslägenheter är generellt mer lönsamt än att äga aktier, skriver Kenneth Gustavsson och Sead Kurtovic.Bild: Sven-Erik Svensson
Replik på ”Marknadshyrorna garanterar att det alltid finns lägenheter att hyra”, Sydsvenskan 31 maj.
Läs också Marknadshyrorna garanterar att det alltid finns lägenheter att hyra
Vi håller med insändarskribenten om att den nuvarande bostadspolitiken rejält kört i diket, att nytänkande och många nya lägenheter behövs och att detta bara kan åstadkommas genom kloka beslut i riksdagen. Ungefär där slutar dock vår gemensamma syn på bostadspolitiken. Insändarskribenten anser att marknadshyror skulle vara en bra idé för att lösa bostadskrisen – det gör inte vi.
Marknadshyra skulle innebära att den som kan betala mest får hyra den lägenhet som hyrs ut. Men bostaden är inte vilken vara som helst, att ha en bostad är en mänsklig rättighet, inte något som du kan avstå från för att du inte har råd. Därför skulle marknadshyror inte fungera.
Ramböll har på Hyresgästföreningens uppdrag räknat på vad de marknadsmässiga hyresnivåerna skulle bli i ett scenario med fri hyressättning på marknaden. Förutom för Stockholms län har det gjorts beräkningar för Göteborgs, Halmstads och Helsingborgs kommuner. Resultaten är tydliga. För en genomsnittslägenhet på två rum och kök skulle hyran öka med i genomsnitt 50 procent i Stockholm, 32–50 procent i Göteborg, 31 procent i Halmstad och 24 procent i Helsingborg.
De som vill införa marknadshyror motiverar det ofta med att det inte är lönsamt att äga hyresfastigheter, och att det därför inte byggs tillräckligt. Detta stämmer inte. Att äga och förvalta hyreslägenheter är generellt mer lönsamt än att äga aktier. Detta visar Hyresgästföreningens rapport ”Är det en bra affär att äga hyreshus?” som för elfte året i rad jämfört ett representativt urval av fastighetsägare i södra Skåne.
I Sverige har vi ett fungerande förhandlingssystem där de olika parterna kommer överens om hyran, precis som när man förhandlar om löner på arbetsmarknaden. Hyran bestäms utifrån ett bruksvärdessystem där lägenhetens läge, standard och kvalitet sätts i relation till jämförbara lägenheter på orten. Detta förhandlingssystem ger en förutsägbar och trygg ekonomi för både hyresgäster och fastighetsägare.
Med marknadshyror skulle besittningsskyddet, alltså rätten för hyresgästen att bo kvar i sin bostad så länge hen sköter sig och betalar hyran, försvagas. Det räcker inte att jag har rätt att bo kvar, har jag inte råd att bo kvar efter en kraftig hyreshöjning är den rätten ingenting värd. Konsekvenserna denna otrygghet skulle medföra går inte att överblicka. Med marknadshyror skulle vi i slutändan få högre kostnader för både hyresgäster och samhälle.
Vi tar vårt ansvar för att finna en lösning på bostadskrisen. Politiken behöver ta sitt. Men en sak är tydlig: med marknadshyror blir krisen värre. Sverige är ett land med utmärkta förutsättningar att ge alla invånare ett tryggt och bra boende. Alla har rätt till ett bra hem till en rimlig kostnad.

Kenneth Gustavsson

Regionordförande Hyresgästföreningen region södra Skåne

Sead Kurtovic

Tf förhandlingschef Hyresgästföreningen region södra Skåne
Gå till toppen