Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Nytinade fåglar bland årets nyheter på Falsterbo Museum

I helgen slår Falsterbo Museum upp portarna för sommarsäsongen. Nytinade fåglar, ett käkben från 1300-talet och en helt ny utställning om tiden när tågen och badgästerna kom till Näset är några av årets nyheter.

"Arbetet tar aldrig slut på ett museum. Och det är väl halva charmen när man arbetar på ett museum", säger Bengt Modéer (till höger) och får medhåll av Göran Davidson.Bild: Micaela Landelius
Arbetet med att uppdatera museet har pågått under de senaste åren. Allteftersom har föremål rensats ut och informationsskyltar förnyats. Målsättningen är att skapa en röd tråd för att besökare ska kunna följa tidsperioder och tydligare teman genom museets olika delar.
– Vi har renodlat och koncentrerat våra utställningar. Man måste stanna upp och tänka efter. I ett museum tillför man saker hela tiden, så det blir lite korvstoppning till slut. Det är lätt att besökaren missar historien för alla historiska föremål om det blir för mycket, säger Bengt Modéer, ordförande i Falsterbonäsets museiförening.
I år har vraket av Falsterbobåten fått sällskap av fynden från en 1300-tals kogg i södra längan.Bild: Micaela Landelius
Falsterbo Museum började byggas på 40-talet men Göran Davidson, som är tillsyningsman, menar att han ofta får höra att museet ser äldre ut än så. Och till vissa delar är det sant.
– Museibyggnadens dörrar och fönster är återvunna från byggnader på Näset. Vi har till exempel bevarade portar från gamla Borgmästaregården i Skanör, säger han.
I början av 1990-talet hittades resterna av ett cirka 25 meter långt handelsskepp från slutet av 1300-talet i havet utanför Skanörs borgruin. Nu finns några av fynden från vraket på Falsterbo Museum.Bild: Micaela Landelius
När museet nu öppnar för säsongen kommer besökarna att mötas av en rad nyheter.
I södra längan har vraket från Falsterbobåten, som hittades i havet nedanför Sjögatan där museet ligger, fått sällskap av fynden från en kogg som sjönk utanför Skanör på 1300-talet. Kanonkulor och en käke tillhör de föremål som dykare hittade vid en utgrävning 1991, och som museet nu fått i gåva från Fotevikens museum.
– Vi har också en modell över hur delarna av fraktfartyget fortfarande ligger på botten och hur skeppet en gång såg ut, säger Göran Davidson.
I samlingen av uppfräschade fåglar finns bland annat Stortrappen, som häckade i Sverige fram till 1860-talet, när de sista fåglarna försvann från Skanörs Ljung.Bild: Micaela Landelius
Stortrapp.Bild: Micaela Landelius
Under våren har också naturrummet fått sig ett rejält ansiktslyft. Näsets egen naturexpert Jan-Åke Hillarp, som satte samman museets utställning av uppstoppade djur för trettio år sedan, har sett över och städat upp i samlingen.
– Alltifrån minsta sandkorn till 70-80 fåglar har frysts ner för att fräschas upp. Jan-Åke har tagit bort damm och fixat till fjäderskruden på fåglarna. Det var ju trettio år sedan sist, så de var mer än döda vid det här laget.
1909 stannade tåget i Hvellinge, Åkeshög och Kungstorp. Resenärer kunde också ta ångfärjan till och från Köpenhamn.Bild: Micaela Landelius
Nytt för året är också en järnvägsutställning som i text och bild skildrar utvecklingen på Näset från tiden när de första tågen började rulla 1904.
– Vi fokuserar både på personerna som arbetade vid järnvägen och vad utvecklingen medförde för samhället, säger Bengt Modéer.
Men nyheterna på museet rör inte bara lokalernas insida. I sommar blir det också lättare att ta sig till museet eftersom man just håller på att färdigställa en ny rullstolsanpassad gång vid sidan av den backiga uppfarten.
– Att driva ett museum handlar både om det inre och det yttre. Arbetet med att sköta våra byggnader, komplettera utställningarna och uppdatera texter pågår ständigt. Det tar aldrig slut. Och det är väl halva charmen när man arbetar på ett museum, säger Bengt Modéer.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Fakta

Falsterbo Museum

Muséet drivs av Falsterbonäsets muesiförening, som bildades 1930.

Under vintern 1939-40 byggdes den nuvarande huvudbyggnaden på Sjögatan i Falsterbo. Sjöfartslängan tillkom 1948 och norra längan 1959.

Till museet hör också Andreas Lundbergagården, ett bevarat skepparhem som skänktes till museet på 70-talet. Gårdens längor är byggda under olika perioder, men den äldsta är från 1600-talet.

Gå till toppen